Вороньківська територіальна громада

Київська область, Бориспільський район

20/02/2023

Рішення сесії сільської ради від 17.02.2023 № № 788-22-VIII «Про розгляд депутатського звернення щодо повернення доплат військовим»

 

 

ВОРОНЬКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

БОРИСПІЛЬСЬКОГО РАЙОНУ

КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВОСЬМЕ СКЛИКАННЯ

ДВАДЦЯТЬ ДРУГА ЧЕРГОВА СЕСІЯ

 

РІШЕННЯ

 

від 17.02.2021р.                           с. Вороньків                          № 788-22-VIII

 

 

Про розгляд депутатського звернення

щодо повернення доплат військовим

 

До Вороньківської сільської ради звернулися депутати Вороньківської сільської ради фракції «Європейська Солідарність» із депутатським зверненням, адресованим Президенту України та Верховній Раді України щодо повернення доплат військовим.

Відповідно до п. 13 ч.1 ст. 26, ч. 7, 8 ст. 49 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.. 11, 19, 21-22 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», Вороньківська сільська рада

 

ВИРІШИЛА:

1. Направити до Президента України та Верховній Раді України депутатське звернення депутатів Вороньківської сільської ради (додається).

2. Про результати розгляду депутатського запиту проінформувати депутатів Вороньківської сільської ради та голову Вороньківської сільської ради.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря сільської ради В.О. Спис.

Сільський голова                                                 Любов ЧЕШКО

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК

до рішення Вороньківської сільської ради

 від 17.02.2023 р. №788-22-VIII

 

 

Президентові України

Верховній Раді України

Звернення

депутатів Вороньківської сільської ради

щодо повернення доплат військовим

 

Вороньківська сільська рада виступає категорично проти скасування доплат для військовослужбовців.

Ми вимагаємо повернути додаткову винагороду в 30 000 грн. для українських військових і силовиків, навіть якщо вони не перебувають безпосередньо на фронті.

З 1 лютого 2023 р. Міністерство оборони скасувало додаткову винагороду в 30 000 грн військовим та силовикам, які «не перебувають на передовій» - начебто з мотивів «справедливого підходу».

Однак ми впевнені, що саме скасування цієї доплати є абсолютно несправедливим.

По-перше, визначення зон військових дій часто довільне, не враховує перебування під обстрілами з боку окупанта, ракетних атак і їх відбиття. Щоденне перебування наших військових на таких позиціях безпосередньо пов’язане із величезними ризиками для їхнього життя і здоров’я.

По-друге, влада по суті вимагає знімати ці виплати з тих, хто був поранений і через це вже не може перебувати на передовій, або з тих, хто перебуває на відновленні перед поверненням до зони бойових дій. Це неприпустимо.

По-третє, значна частина згаданих доплат у 30 тис. грн. витрачаються на закупівлю спорядження, форми, нормальних бронежилетів чи спальників, на ремонт авто і приміщень, в яких змушені перебувати військовослужбовці. Закуповується й інше обладнання, необхідне для несення служби.

Тим більше цинічно рішення уряду щодо скорочення грошового забезпечення військових виглядає на тлі численних корупційних скандалів у Міністерстві оборони та інших органів влади.

Вимагаємо застосовувати економію коштів виключно щодо статей, які в умовах війни не є пріоритетними.

Перше, є можливість зекономити на будівництві і ремонті доріг. Їх можна буде відбудувати після Перемоги.

Друге, пропонуємо зекономити на фінансуванні т.зв. «телемарафону», телеканалів «Рада» та «Дом/Фрідом», які давно не виконують свою функцію і лише споживають бюджетні кошти, обслуговуючи владу і її приватні інтереси.

Третє, варто звернути увагу на надлишкові видатки Державного бюро розслідувань і Офісу генпрокурора України, які варто привести у відповідність з витратами інших органів влади.

Закликаємо Верховну Раду України підтримати, а Президента України невідкладно підписати закон про зміни до бюджету, яким спрямувати достатній ресурс на забезпечення українських військовослужбовців виплатами, а також боєприпасами та засобами розвідки і захисту.

Вимагаємо не економити на наших воїнах, не забирати їхні кошти – а шукати можливості, щоб забезпечити обіцяне всім військовим і підвищити виплати для тих, хто на передовій.

 

 

Депутати Вороньківської сільської ради