Вороньківська територіальна громада

Київська область, Бориспільський район

Обгрунтування технічних та якісних характеристик теплопостачання с. Вороньків 18.01.2023

Обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, розміру бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі

 

(відповідно до пункту 41 постанови КМУ від 11.10.2016 № 710 «Про ефективне використання державних коштів» (зі змінами))

 

Найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код замовника в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань: Виконавчий комітет Вороньківської сільської ради Бориспільського району Київської області; 08352, Київська область, Бориспільський район, с. Вороньків, вул. Паркова, 2; код ЄДРПОУ – 44042825.

 

Назва предмету закупівлі: Постачання теплової енергії ДК 021:2015 (CPV) - 09320000-8 Пара, гаряча вода та пов’язана продукція.

 

Місце поставки товарів або місце виконання робіт чи надання послуг:

 

Об’єкт теплопостачання

Місцезнаходження

Опалювальна площа м2

Дошкільний навчальний заклад «Віночок»

Україна, 08352, Київська область, село Вороньків, вул.. Горова, 2а

 

1953,6

Об’єкт теплопостачання

Місцезнаходження

Максимальне розрахункове теплове навантаження (договірне) системи опалення Гкал/год

Вороньківська сільська рада

Україна, 08352, Київська область, Бориспільський район, с. Вороньків, вул.. Паркова, 2

0,044

Будинок культури

Україна, 08352, Київська область, Бориспільський район, с. Вороньків, вул.. Паркова, 2

0,076

 

Процедура закупівлі: укладення договору без застосування процедури відкритих торгів з відповідно до пункту 13 Особливостей, а саме у зв’язку із тим, що роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання у випадку відсутності конкуренції з технічних причин, яка повинна бути документально підтверджена замовником.

 

Ідентифікатор закупівлі: UA-2023-01-18-004277-a

 

 

Обгрунтування відсутності конкуренції:

            Статтею 1 Закону України «Про природні монополії» встановлено, що природна монополія – стан товарного ринку, при якому задоволення попиту на цьому  ринку є більш ефективним за умови відсутності конкуренції внаслідок технологічних особливостей виробництва (у зв'язку з істотним зменшенням витрат виробництва на одиницю товару в міру збільшення обсягів виробництва), а товар (послуги), що виробляється суб'єктами природних монополій, не можуть бути замінені у споживанні іншими товарами (послугами), у зв'язку з чим попит на цьому товарному ринку менше залежить від зміни ціни на ці товари (послуги), ніж попит на інші товари (послуги).

            Згідно зі статтею 1 Закону України «Про Антимонопольний комітет України» Комітет є державним органом із спеціальним статусом, метою діяльності якого є забезпечення державного захисту конкуренції у підприємницькій діяльності та у сфері публічних закупівель.

              Частиною другою статті 5 Закону України «Про природні монополії» передбачено ведення Антимонопольним комітетом України зведеного переліку суб’єктів природних монополій на підставі реєстрів суб’єктів природних монополій у сфері житлово-комунального господарства, що формуються національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, а в інших сферах, в яких діють суб’єкти природних монополій, - національними комісіями регулювання природних монополій у відповідній сфері або органами виконавчої влади, що здійснюють функції такого регулювання до створення зазначених комісій.

              Відповідно до статті 13 Закону України «Про природні монополії» Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, а в інших сферах, в яких діють суб’єкти природних монополій, - національні комісії регулювання природних монополій у відповідній сфері або органи виконавчої влади, що здійснюють функції такого регулювання до створення зазначеної комісії визначають суб’єктів природних монополій, складають та ведуть реєстри таких суб’єктів природних монополій.

                 Відповідно до пункту 4 Порядку складання та ведення зведеного переліку суб’єктів природних монополій, затвердженого розпорядженням Комітету від 28.11.2012 № 874-р, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 19.12.2012 за № 2119/22431 (далі – Порядок), внесення суб’єктів природних монополій до Зведеного переліку здійснюється Комітетом на підставі реєстрів, отриманих від Міністерства інфраструктури України; Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

             Згідно з пунктом 5 Порядку реєстри суб’єктів природних монополій складаються та подаються до Комітету щомісяця до 10 числа в електронному та паперовому вигляді. Зазначені реєстри містять інформацію про суб’єктів природних монополій, внесених до реєстру станом на останній день місяця, що передує місяцю подання реєстрів до Комітету.

          Згідно листа АМКУ  № 220-29.3/01-2992е від 08.11.2022 про надання інформації ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «БОРИСПІЛЬТЕПЛОЕНЕРГО» (код ЄДРПОУ 43024894) включено Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, до реєстру суб’єктів природних монополій у сфері транспортування теплової енергії магістральними та місцевими (розподільчими) тепловими мережами з територією діяльності суб’єкта господарювання – Київська область,

Також відповідно до листа АМКУ № № 100-17.3/02-4823е від 19.12.2022 про розгляд запиту на публічну інформацію, Антимонопольним комітетом України  надано зведений перелік суб’єктів природних монополій станом на 31.10.2022, в якому ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «БОРИСПІЛЬТЕПЛОЕНЕРГО» (код ЄДРПОУ 43024894) знаходиться під порядковим номером 262 на сторінці 60. Листи АМКУ та зведений перелік суб’єктів природних монополій станом на 31.10.2022 додаються.

        Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання  у сферах енергетики та комунальних послуг від 22 березня 2017 року №307 «Про затвердження Ліцензійних умов на провадження господарської діяльності  з централізованого водопостачання та водовідведення», від 22 березня 2017 року №308 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності  у сфері теплопостачання», розпорядження голови Київської обласної державної адміністрації від 02 вересня 2019 року №497 «Про видачу та анулювання ліцензій на провадження господарської діяльності з централізованого водопостачання та водовідведення, виробництва, транспортування та постачання теплової енергії в Київській області» надана ліцензія ТОВ «БОРИСПІЛЬТЕПЛОЕНЕРГО»:

 - на провадження господарської діяльності з виробництва теплової енергії;

- на провадження господарської діяльності з постачання теплової енергії;

 - на провадження гсоподарської діяльності з транспортування теплової енергії магістральними  місцевими (розподільчими) мережами.

        Відповідно до рішення сесії від 05 серпня 2019 року №1344-52-VII  «Про надання в користування ТОВ «БОРИСПІЛЬТЕПЛОЕНЕРГО» в користування на умовах довгострокової оренди строком на 20 років  земельної ділянки для обслуговування  модульної котельні, яка знаходиться на вулиці Парковій (Жовтневій) с. Вороньків Бориспільського району Київської області»  укладено договір оренди земельної ділянки від 23 вересня 2019 року  в с. Вороньків  по вул. Парковій Бориспільського району Київської області (додається).

        Також відповідно до договору оренди №01/19 від 21 жовтня 2019 року , договору оренди  02/19 від 21 листопада 2019 року, договору оренди 06/07/22 від 06.07.2022 року Вороньківська сільська рада передала у тимчасове  платне користування на умовах оренди ТОВ «БОРИСПІЛЬТЕПЛОЕНЕРГО» ділянки теплових мереж, загальною довжиною 421 м в 2-х трубному вимірі , що розташовані в межах села Вороньків,  ділянки теплових мереж, загальною довжиною 276,0 м в 2-х трубному вимірі, що розташовані в межах села Вороньків та частину будівлі котельні , площею 18.0 кв.м, що розташована в селі Вороньків по вул. Паркова, 2в.  Договора оренди не перебувають в стані припинення та дійсні на даний момент. Тобто мережі, що підведені до будинку культури, будівлі дитячого дошкільного закладу та приміщення сільської ради в селі Вороньків, приєднані безпосередньо до потужностей, що знаходяться на обслуговуванні та  оренді у ТОВ «БОРИСПІЛЬТЕПЛОЕНЕРГО».

        Окрім того, в котельні, яка обслуговує будинок культури, приміщення дошкільного навчального закладу та приміщення сільської ради в селі Вороньків, по вул. Паркова, 2б та по вул. Паркова, 2 та по вул. Горова, 1-а ТОВ «БОРИСПІЛЬТЕПЛОЕНЕРГО» встановив обладнання, зокрема котли, які забезпечують тепловою енергією піднаглядні установи Виконавчого комітету Вороньківської сільської ради (договір оренди обладнання додається). Між ТОВ «БОРИСПІЛЬТЕПЛОЕНЕРГО» та ТОВ «Євробуд-Грант» заключений договір технічного обслуговування та ремонту обладнання котельні по вул. Паркова, 2в.      

       Відповідно до рішення виконавчого комітету Вороньківської сільської ради №373 від 18.11.2021 року «Про затвердження тарифів на теплову енергію, її виробництво, постачання та транспортування ТОВ «БОРИСПІЛЬТЕПЛОЕНЕРГО» було затверджено тариф на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії  в сумі 3100 грн/Гкал з ПДВ.

                З огляду на вищенаведене, альтернатива постачання теплової енергії іншим постачальником відсутня. Виходячи з вищенаведеного не укладення договору на закупівлю з постачання теплової енергії з ТОВ «БОРИСПІЛЬТЕПЛОЕНЕРГО» призведе до припинення роботи в підпорядкованих об'єктах Виконавчого комітету Вороньківської сільської ради Бориспільського району Київської області, а зокрема в будинку культури, дошкільному навчальному закладі та приміщення сільської ради.  Припинення постачання теплової енергії в опалювальний період призведе до виникнення порушення нормальних умов життя, праці та діяльності закладів. Згідно з НКДК – 019-2010 ця подія є надзвичайною ситуацією. Припинення постачання теплової енергії, в тому числі в закладах культури та адміністративній будівлі, призведе до виникнення надзвичайної ситуації та соціальної напруги між співробітниками Виконавчого комітету Вороньківської сільської ради.

           З огляду на зазначене, станом на сьогодні в замовника відсутні будь-які інші котельні та теплові мережі, які обслуговують будинок культури, приміщення дошкільного навчального закладу та приміщення  сільської ради  в селі Вороньків Бориспільського району Київської області, крім котельні та теплових мереж, що знаходяться в оренді в ТОВ «БОРИСПІЛЬТЕПЛОЕНЕРГО».

          Отже, отримати теплову енергію неможливо від інших постачальників, ніж ТОВ «БОРИСПІЛЬТЕПЛОЕНЕРГО».

            На підставі вищезазначеного, у Виконавчого комітету Вороньківської сільської ради Бориспільського району Київської області існує потреба здійснити закупівлю теплової енергії, а саме: пари та гарячої води (за ДК 021:2015 (CPV) - 09320000-8 Пара, гаряча вода та пов’язана  продукція,  шляхом укладення договору без застосування процедури відкритих торгів з ТОВАРИСТВОМ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "БОРИСПІЛЬТЕПЛОЕНЕРГО", (код ЄДРПОУ: 43024894) 03127, м. Київ, проспект Голосіївський , будинок 118 Б), відповідно до пункту 13 Особливостей, а саме у зв’язку із тим, що роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання у випадку  відсутності конкуренції з технічних причин, яка повинна бути документально підтверджена замовником.

          Враховуючи те, що на сьогоднішній день порядок виробництва, транспортування, постачання   і   використання теплової   енергії,   державним   наглядом    (контролем)   у сфері теплопостачання, експлуатації теплоенергетичного обладнання та виконання   робіт  на об'єктах у сфері теплопостачання суб'єктами господарської діяльності незалежно від форми власності чітко встановлений Законом України «Про теплопостачання» та Правилами користування тепловою енергією, затвердженими Кабінету Міністрів України від 03 жовтня 2007 р. №1198, із змінами та доповнення від 24.12.2019, сторони домовилися дотримуватися та керуватися вище згаданими нормами спеціального законодавства.

 

 

Обгрунтування розміру бюджетного призначення: видатки, передбачені кошторисом на 2023 рік, по КЕКВ 2271 – «Оплата теплопостачання», з урахуванням фактичної потреби Замовника в потребах на послуги теплопостачання в селі Вороньків (будинок культури, адміністративна будівля сільської ради, дошкільний навчальний заклад).

 

Очікувана вартість предмета закупівлі: 1 909 600,00 грн з ПДВ.

Очікуване споживання на 2023 рік: 616 ГКал.

 

Обґрунтування очікуваної вартості предмета закупівлі:

Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України затверджена примірна методика визначення очікуваної вартості предмета закупівлі від 18.02.2020 №275, якою передбачені методи визначення очікуваної вартості предмета закупівлі, а саме: 1) здійснення пошуку, збору та аналіз загальнодоступної інформації про ціну товару (тобто інформація про ціни, що містяться в мережі інтернет у відкритому доступі, спеціалізованих торгівельних майданчиках, в електронних каталогах, в електронній системі закупівель «Прозоро», тощо; 2) отримання комерційних (цінових ) пропозицій від виробників, офіційних представників (дилерів), постачальників; 3) у разі обмеження конкуренції на ринку певних товарів та враховуючи їх специфіку при розрахунку використовуються ціни попередніх закупівель аналогічного товару та/або минулих періодів (з урахуванням індексу інфляції, зміни курсів іноземних валют). Відповідно до вказаної методики, при визначені очікуваної вартості предмету закупівлі товарів, робіт та послуг використовується декілька методів формування очікуваної вартості предмету закупівлі та проведення моніторингу цін для подальшого укладення договорів. Очікувана вартість предмета закупівлі визначена методом отримання комерційної (цінової) пропозиції від постачальника з урахуванням фактичних обсягів споживання теплової енергії на підпорядкованих об'єктах Замовника у попередніх періодах, а саме у 2022 році, а також враховуючи рішення виконавчого комітету Вороньківської сільської ради №373 від 18.11.2021 року Про затвердження тарифів на теплову енергію, її виробництво, постачання та транспортування ТОВ «БОРИСПІЛЬТЕПЛОЕНЕРГО» в розмірі – 3100 грн/гКал з ПДВ.

 

 

Уповноважена особа                                                                       Юлія ГОЛЬОСА