Вороньківська територіальна громада

Київська область, Бориспільський район

14.06.2023 16:59

Рекомендуємо у найближчий час утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої, в’яленої або сушеної риби.

6489c7f26fe27__354038459_567454765575846_3514545815730222058_n.jpg

Бориспiльське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київськiй областi, з мeтoю попередження виникнення негативних наслідків для здоров'я людей та довкiлля, у зв'язку iз техногенною катастрофою, пов'язаною з підривом дамби Каховської гідроелектростанції, що призвело до значної гибелі водних бiоресурсiв, iнформує.

 

У результаті руйнування Каховської ГЕС спостерігається  загибель риби у великих обсягах, переробка та споживання якої може  спричинити виникнення харчових отруєнь, зокрема ботулiзму - дуже небезпечного i в багатьох випадках смертельного захворювання.

Рекомендуємо у найближчий час утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої, в’яленої або сушеної риби.

Не наражайтеся нa небезпеку, адже жоден iз способiв приготування не зробить її безпечною для вас. Таку рибу неможливо вживати в жодному виглядi (солена, сушена варена, смажена). Вона може містити збудникiв iнфекцiйних захворювань, у тому числі ботулізму, паразитів  та небезпечні хімічні речовини.

 

Пропонуємо дотримуватися таких рекомендацій:

- не купувати копчену, солону та в'ялену рибу на стихійних ринках, яка була

виготовлена в домашнiх умовах та без лабораторного контролю;

- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в  закладах торгівлі, звертайте увагy на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування iз зазначенням дати виготовлення та тepмiнy придатності;

- бажано вживати консерви тiльки промислового виготовлення, оскільки технологiя та рецептура їx приготування розроблена з урахуванням профiлактики ботулiзму та з проведенням вiдповiдного лабораторного контролю;

- не вживайте консерви при найменшiй пiдозрi на її недоброякісність, а саме не використовувати продукцiю з бомбажних (здутих) банок.

У випадку появи симптомів захворювання слiд негайно звернутися до лiкаря.

Наголошуємо, що реалiзацiя живої риби має проводитись виключно з

дотриманням ветеринарно-санiтарних вимог, а саме: кожна партiя риби живої має

надходити на ринки з товаро-транспортними накладними та супровiдними ветеринарними документами, пiсля чого проводиться її ветеринарно-санiтарна  експертиза в лабораторії на ринку та видаються експертні висновки.