Вороньківська територіальна громада

Київська область, Бориспільський район

06.06.2023 11:40

Чистота територіальної громади – спільна справа всіх її жителів.

647ef10d898d1__17a80b090907d482ec76aab632893aaa.jpg

Громада – це тисячі дворів та приватних будинків, одна спільна, велика оселя для всіх і кожного, чистота якої починається із сумлінного ставлення її мешканців до довкілля, поваги до себе та оточуючих, злагодженої роботи комунального підприємства, місцевої влади та пересічних громадян. Тобто чистота територіальної громади – спільна справа всіх її жителів.

На виконання Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживачі зобов'язані укласти договір на вивезення твердих побутових відходів та здійснення оплати таких послуг. У зв'язку з цим з 1 січня 2023 року укладання договору на вивіз твердих побутових відходів є ОБОВ'ЯЗКОВИМ для всіх.

Також згідно Типових Правил благоустрою, затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України від 27.11.2017 року № 310 громадяни зобов'язані укладати договори на вивіз твердих побутових відходів. Отже, до порушень цих Правил відноситься відсутність у громадян, які мають у власності або користуванні приміщення (будівлі, споруди), договору на вивіз побутових відходів.

При виявленні фактів порушення Правил благоустрою уповноважені органи мають право складати протоколи, в яких фіксуватимуться дані порушення і на підставі яких буде відкриватись адміністративне провадження.

Згідно ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою, правил благоустрою населених пунктів», тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти до вісімдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян, і на посадових осіб, громадян-суб'єктів підприємницької діяльності – від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Тобто, законні підстави для притягнення до відповідальності за не заключення договору на вивіз побутових відходів є. Відсутність договору на вивезення побутових відходів у фізичної особи, юридичної особи, підприємця є порушенням Законів України «Про відходи», «Про житлово-комунальні послуги», «Про благоустрій населених пунктів» тягне за собою адміністративну відповідальність.

Враховуючи зазначене, Вороньківська сільська рада, звертається з великим проханням до мешканців громади віднестися з розумінням до даного питання та в найкоротші терміни укласти договори з ЖКК «Вороньків» на вивіз твердих побутових відходів.

Телефон для довідок – 0632352078 Вікторія Миколаївна