Вороньківська територіальна громада

Київська область, Бориспільський район

26.05.2023 14:10

АГРАРІЇ КИЇВЩИНИ – ДРУГІ ЗА КІЛЬКІСТЮ ОТРИМАНИХ ГРАНТІВ У МЕЖАХ ДЕРЖАВНОЇ ПРОГРАМИ ЗІ СТВОРЕННЯ ТА РОЗВИТКУ САДІВ І ТЕПЛИЦЬ

647093c681a69__agrariyi_montazhna-oblast-1-02-1536x864.jpg

Аграрії Київської області – на другому місці за кількістю отриманих грантів у межах державної програми зі створення та розвитку садів і теплиць. Та перші серед інших регіонів України за загальною площею заявників під закладання садів і теплиць відповідно до Постанови Кабміну від 21.06.2022 №738 «Деякі питання надання грантів бізнесу». Про це зазначила під час брифінгу 25 травня начальниця управління агропромислового розвитку КОВА Ліна Щуревич. 

«Аграрії Київщини активно використовують два види грантів: на створення та розвиток садів, а також закладання теплиць. На сьогодні вже 15 підприємств області скористалися програмою з підтримки на закладання садів та погоджено суму близько 58 млн грн. Щодо теплиць, то по двох підприємствах погоджено заявки на 9 млн грн», – повідомила Ліна Щуревич.

Вона зауважила, що загальна площа заявників під закладання садів складає 241,29 га. Відповідно до поданих заявок, сади закладаються здебільшого з плодово-ягідних, овочевих культур, висаджується фундук, волоський горіх, лохина, чорниця, малина, обліпиха, суниця садова, порічка та смородина. 

Наразі вже повністю виплачені гранти чотирьом підприємствам, десяти – частково з державного фонду. За попередніми даними, буде створено 48 постійних робочих місць і близько 750 сезонних працівників буде найнято для збору врожаю. 

Крім того, Ліна Щуревич нагадала, що на Київщині діє обласна програма з підтримки фермерів «Дієвий аграрій – успішна громада». У 2023 році з обласного бюджету передбачено надання підтримки сільському населенню, зокрема внутрішньо переміщеним особам. 

«За програмою передбачено два напрямки підтримки. Перша – часткова компенсація фізичним особам для придбання великої рогатої худоби. Відповідно до неї 70% вартості буде компенсуватися з обласного бюджету. Друга – надання дотацій фізичним особам за утримання корів молочного та молочно-м’ясного напрямку продуктивності на територіях, де велися активні бойові дії. На даний напрямок виділено 3 млн грн», – зазначила начальниця управління агропромислового розвитку КОВА.

Вона розповіла, що на даному етапі реалізації програми проводиться організаційна робота щодо визначення уповноваженого банку, та відбір субʼєктів племінної справи з розведення великої рогатої худоби молочних і молочно-м’ясних порід, з яких найпотужнішими є три підприємства, що мають статус племінного заводу з розведення великої рогатої худоби голштинської породи.