Вороньківська територіальна громада

Київська область, Бориспільський район

25.05.2023 10:04

Коли отримають підвищення пенсії працюючі пенсіонери.

646f08b67b633__image.jpg

 

 

1 квітня проведено перерахунок виплат пенсіонерам, які продоажують працювати, згідно із Законом «Про загальнообов’язковедержавне пенсійне страхування». Це стосується осіб, які після призначення/попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати і на 1 березня 2023 року отримали право на проведення перерахунку, тобто або набули 24 місяці страхового стажу, обо пройшли два роки від призначення пенсії чи попереднього перерахунку. Як пояснила директорка департаменту пенсійного забезпечення, страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг Пенсійного Фонду України Олена Охріменко, «перерахунок працюючим пенсіонерам пенсій зроблено з 1 квітня, як це і передбачено законодавством. Проте проіндексовані виплати вони зможуть отримати лише у червні, разом із доплатою за квітень та травень.

В Україні набула чинності нова зміна правил звітності страхувальників про сплату єдиного внеску на обов’язкове пенсійне страхування. Тепер це робиться не щомісяця, а щоквартально. Інформація за 1 квартал 2023 року надійде до органів Пенсійного фонду у другій половині травня. Тому підвищені виплати працюючі пенсіонери отримають лише у червні.

КОМУ МОЖНА ЧЕКАТИ НА ПЕРЕРАХУНОК ПЕНСІЇ

На липень заплановано проведення індексації і перерахунку пенсій для державних службовців, науковців, працівників органів місцевого самоврядування.

У КОГО ВИПЛАТА НЕ ЗМІНИТЬСЯ

Згідно зі ст.7 Закону України «Про держ. Бюджет України на 223 рік» прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, зафіксовано на рівні грудня 2022 року у розмірі 2093 грн, і упродовж року він не змінюватиметься. Відповідно, у 2023 році не проводитиметься перерахунок мінімального розміру пенсійних виплат, розмір яких обчислюється із застосуванням прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян.