Вороньківська територіальна громада

Київська область, Бориспільський район

04.05.2023 14:40

ЗВІТ УПРАВЛІННЯ ГУМАНІТАРНОГО РОЗВИТКУ за І квартал 2023 року

64539caa0025a__1616403009_27-p-zadnii-fon-dlya-prezentatsii-27.jpg

Впродовж І кварталу 2023 року продовжувалась координація діяльності закладів освіти (ЗЗСО та ЗДО), ІРЦ, Центру дитячої та юнацької творчості, здійснювався управлінський супровід керівного складу закладів освіти, методичний супровід та координаційна робота з педагогічними працівниками закладів освіти Вороньківської сільської ради згідно складеного та затвердженого колегією управління плану.

Щоденно здійснювали моніторинг теплового режиму у закладах освіти,  моніторинг захворюваності учнів та педагогів (подання щоденної інформації на ДОН КОДА та Бориспільську РВА).

03.01.2023 року в Вороньківському сільському будинку культури відбулася розширена нарада керівників закладів освіти Вороньківської територіальної громади. На нараді також були присутні: заступник сільського голови Пасько Л.А., головні спеціалісти управління Григор Н.О., Чорноус О.В., Неділько В.В., начальник фінансового відділу Коновал Н.І.

На нараді було заслухано та прийнято звіт роботи управління гуманітарного розвитку за 2022 рік та затверджено план роботи управління на 2023 рік.

Також, було затверджено низку методичних заходів, педагогічних студій, семінарів та майстер класів з педагогічними працівниками у період зимових канікул:

- Майстер клас з декоративно-прикладного мистецтва «Українська народна лялька».

- Педагогічна студія «Технічні засоби та методичні засади впроваджень STEM освіти на уроках хімії, фізики та біології».

- Цифровізація. Використання навчальних онлайн інтернет платформ на уроках історії правознавства в умовах дистанційного навчання та військового стану.

4 січня 2023 року проведено нараду працівників Інклюзивно-ресурсного центру Вороньківської сільської ради.

В нараді взяли участь фахівці центру, заступник сільського голови Пасько Л.А., начальник управління гуманітарного розвитку Кравцов В.І.

Були розглянуті питання організації роботи центру у 2023 році:

- оформлення приміщення;

- комплектування фахівцями;

- забезпечення обладнанням;

- співпраця із закладами освіти;

- організація проведення комплексної оцінки та здійснення системного кваліфікованого супроводу осіб з особливими освітніми потребами у тому числі повторної особам, які вимушені змінити своє місце проживання (перебування)  та зараховані в інклюзивні класи (групи) закладів освіти і не отримують додаткових психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг за місцем навчання;

- організація підтримки вихованців та школярів в освітньому процесі, створення для них сприятливих для навчання умов у закладі освіти, а також здійснення додаткових заходів, спрямованих на подолання їх освітніх труднощів, у тому числі тих, що виникли внаслідок психологічної травми.

- різне.

Впродовж І кварталу значна увага приділялася облаштуванню Інклюзивно-ресурсного центру на базі Головурівського дитячого садочку.

Приміщення Сошниківського ліцею опалюються двома газовими котельнями. Із-за тривалих відключень світла і значного похолодання виникла проблема з підтриманням теплового режиму у закладі. За сприяння Департаменту освіти і науки Київської адміністрації ліцей отримав два генератори потужністю 5.5 кВт, переданих Київській області керівництвом Об’єднаних Арабських Еміратів.

Передача генераторів відбулася завдяки спільним зусиллям Офісу Президента України, Фонду Держмайна та благодійного фонду UAIM.

Мирненський заклад дошкільної освіти «Казка»  Старівський заклад дошкільної освіти «Ялинка» та Процівська початкова школа отримали генератори від Lions Clubs International MD103 FRANCE.

10 січня 2023 року у Вороньківському ліцеї відбулася педагогічна студія для вчителів трудового навчання, української мови та літератури, початкової освіти і вихователів ЗДО на тему: «Українська народна лялька» під керівництвом Народної майстрині-лялькарки Олени Кравчун.

17 січня керівники закладів освіти, начальників управлінь освіти Пристоличної, Гірської, Золочівської, Бориспільської та Вороньківської громад Бориспільського району взяли участь у роботі круглого столу «Освіта в часи війни – шляхи вирішення проблем» Зустріч відбулася за участі заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти,  науки та інновацій Сергія Колебошина, освітнього омбудсмена України Сергія Горбачова.

З питаннями  підготовки молодих креативних педагогів для закладів освіти познайомили учасників форуму представники проекту «Навчай для України». Ольга Юрчишин,  керівниця напрямку співпраці зі школами проекту,  коротко розповіла про діяльність організації та плідну співпрацю зі школами України, зокрема, Бориспільського району та Вороньківської громади.

19 січня у Вороньківському ліцеї відбувся практичний семінар  для вчителів біології, хімії, фізики, основ здоров'я Вороньківської громади. Досвідом впровадження питань STEM-освіти ділилась вчитель біології Руда Алла Олександрівна. Налаштування групи та підтримку моральних, вольових та емоційних станів здійснювала практичний психолог Садівська Олеся Михайлівна. Учасники опрацювали питання використання технічних засобів та проблеми методичних засад впровадження STEM-освіти на уроках природничих дисциплін. Узагальнення з побажаннями плідної роботи на основі побачених напрацювань з привітаннями учасників семінару провела головний спеціаліст управління гуманітарного розвитку Чорноус Оксана Василівна.

20 січня на базі Вороньківського ліцею працівниками управління Державної служби якості освіти у Київській області проведено зустріч із директорами, заступниками директорів та вчителями початкової школи Вороньківської громади з теми: «Сертифікація педагогічних працівників – ключ до професійного зростання. Досвід та перспективи впровадження ІАС “EvaluEd” у діяльності закладів освіти Київщини».

Олена ТЯПКА, завідувач сектору по роботі з експертами, розповіла про процедуру сертифікації вчителів початкових класів у 2023 році, акцентувала увагу на важливості взаємодії адміністрації та педагогічного колективу закладу освіти.

Артур ХОРІШКО, головний спеціаліст відділу взаємодії з органами місцевого самоврядування, моніторингу та позапланового контролю закладів освіти розповів учасникам зустрічі про особливості застосування інформаційно-аналітичної системи, її роль у проведенні сертифікації педагогічних працівників та інституційного аудиту закладу освіти.

У ході зустрічі обговорили функціонал інформаційно-аналітичної системи «EvaluEd» у процесі розбудови внутрішньої системи забезпечення якості освіти, роль ІАС EvaluEd у самооцінюванні освітніх та управлінських процесів у закладах освіти, а також особливості реєстрації для участі у сертифікації, терміни та етапи цієї процедури.

7 лютого у світі відзначається День безпечного Інтернету

Відповідні заходи проходять у всьому світі з метою привернення уваги громадськості до важливості створення безпечного Інтернет простору для користувачів. Наші заклади не стали виключенням та долучилися до проведення даних заходів. У школах управлінням було скоординовано дану роботу.

6-7 лютого були проведені ряд заходів для учнів з метою поглиблення їх знань про безпечний Інтернет: години спілкування на тему «Інтернет очима дітей», знайомством з книгою «Хаппі і її суперсила», анкетуванням «Безпека в соціальних мережах», веб-квесту “Безпека дітей в інтернеті”, прегляд відео “Мережа як стиль життя”, «Основні правила безпечної роботи в Інтернеті». Аналізуючи переглянуті відеофрагменти, учні знайомилися з основними видами реальних небезпек віртуального світу, які на сьогоднішній день визнано проблемами людства, – це Інтернет-залежність, фішинг як вид шахрайства, соціальні мережі як засіб впливу на політичне та соціальне життя людей, використання інформації агресивного змісту, негативний вплив на психіку та здоров’я дитини.

У закладах освіти у січні були проведені заходи узагальнення і підведення підсумків участі учнів у ІІ етапі Всеукраїнських предметних олімпіад з базових дисциплін, ХІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Т.Шевченка, XXIІI Міжнародного конкурсу з української мови імені П.Яцика.

 

Відповідно до наказу УГР від 28.02.2023 № 23 «Про організацію прийому дітей до 1 класів та 2–11 класів закладів загальної середньої освіти Вороньківської   сільської   ради у 2023 році в умовах воєнного стану» у школах проведена робота (у різних формах) з батьками майбутніх першокласників.

"Класно та незвично..." - саме так коментували діти свої роботи, дійсно незвичні... Познайомитися з елементами арттерапії і нейрографіки вирішили кийлівські школярі на заняттях майбутніх першокласників з вчителем початкових класів Гольосою І.М.

Батьківські збори з елементами тренінгу у Мирненському ліцеї «Освітня батьківська кава»

Батьківські збори - важлива складова освітнього процесу, від організації роботи з батьками залежить успішність освітнього процесу в цілому. Зустрічі мають за мету залучення батьків до співпраці як рівноцінних партнерів. Вони є невід’ємною частиною життя класного колективу, класного керівника та батьків.

 

20 лютого  2023 року в режимі онлайн  відбулася  нарада бібліотекарів  закладів освіти Вороньківської  сільської ради,  які разом з вчителями майбутніх першокласників до 2 березня мають  замовити  новий  комплект підручників  для  1 класу.

 

Значна увага приділялась безпечним умовам перебування учнів та дошкільників у закладах освіти. В усіх закладах в лютому-березні були проведені відповідні бесіди. 

Шкільні офіцери батальйону патрульної поліції в місті Бориспіль управління патрульної поліції у Київській області Алла Благодир та Вікторія Трубаєва провели уроки для учнів молодших та середніх класів закладів освіти громади на дуже важливу тему: "Вибухонебезпечні та підозрілі предмети".

За допомогою мультимедійної презентації інспектори ознайомили з видами вибухонебезпечних предметів, їхнім виглядом, де можуть встановлюватись, та повідомили про правила поведінки у разі виявлення цих речей і куди потрібно звернутися.

Також наголосили учням про важливість дотримання вимог та переміщення до укриттів у разі оголошення повітряної тривоги.

Школярі уважно слухали патрульних та активно брали участь в обговорені окремих питань.

Також шкільним офіцером поліції Благодир Аллою батальйону патрульної поліції міста Бориспіль управління патрульної поліції у Київській області Департаменту патрульної поліції  було проведено цікаву лекцію на тему особистої безпеки, як складової національно-патріотичного виховання, для учнів початкових класів ліцеїв громади. Зауважимо, що сама лекція була спрямована на підтримку та утвердження української національної ідентичності та сприяння розвитку національно-патріотичного виховання молоді.

 

Співпраця вихователя і асистента вихователя в інклюзивній групі            

21 лютого 2023 року для керівників та вихователів закладів дошкільної освіти Вороньківської сільської ради на базі Старівського ЗДО «Ялинка» було проведено семінар-практикум «Співпраця вихователя  і асистента вихователя в інклюзивній групі».

Учасники семінару відвідали заняття в  дитячому колективі, де виховуються діти з особливими освітніми потребами. Під час  заняття  педагоги  спостерігали за поведінкою дітей, за рівнем їх соціалізації  і адаптації   в умовах  дитячого  колективу, за  уміннями та навичками при  читанні та лічбі та розвитком дрібної моторики, уваги та координації рухів.

В ході  роботи  педагогів з дітьми, присутні на семінарі  відзначили згуртовану, злагоджену роботу учасників команди психолого-педагогічного супроводу,  що позитивно впливає на розвиток  дітей з ООП.  

 У процесі обговорення керівники ЗДО познайомилися з установчими документами, що регламентують відкриття та роботу інклюзивних груп. Учасники семінару отримали  рекомендації щодо організації роботи  з  вихованцями,  які мають особливі освітні потреби.

На базі Вороньківського ліцею 22 лютого був проведений семінар-практикум фахівців практичної психології та соціальної роботи з теми: “Як пережити війну. Цінності та емоційна саморегуляція під час війни. Практичне заняття: техніки заземлення та усвідомленого дихання”. Заняття підготувала практичний психолог закладу Садівська О. М.

Учасники засідання зосередили особливу увагу на повсякденній психологічній допомозі та емоційній підтримці учасників освітнього процесу: здобувачів освіти, їх батьків та педагогічних працівників.

2 березня Державна служба якості освіти України спільно з управлінням Державної служби якості освіти у Київській області презентували Порадник для директора закладу дошкільної освіти «Як створити та розбудувати внутрішню систему забезпечення якості освіти». Захід відбувався на базі Українського державного університету імені Михайла Драгоманова. Учасники – голови територіальних громад, заступники голів з гуманітарних питань територіальних громад, заступник директора департаменту освіти і науки Київської ОДА, керівники органів управління освітою територіальних громад, керівники центрів професійного розвитку педагогічних працівників, директори та вихователі-методисти закладів дошкільної освіти Київської області; представники ВГО «Асоціації працівників дошкільної освіти». Учасниками заходу від Вороньківської громади були Віктор КРАВЦОВ, начальник управління гуманітарного розвитку та Ірина ГОРБАЧЕНКО, завідувач Мирненського ЗДО "Казка". Учасники заходу обговорили важливі питання, що постали перед освітянською спільною дошкільників щодо розбудови внутрішньої системи забезпечення якості освіти, та можливі шляхи їх розв’язання.

09.03.2023 року головними спеціалістами управління в Вороньківському ліцеї було організовано навчання з цивільного захисту населення для працівників виконавчого комітету, директорів та завідувачів закладів освіти та культури. Лекцію читав завідувач Броварських територіальних курсів цивільного захисту Драпей Вадим Геннадійович.

14 березня 2023 року керівники закладів загальної середньої та дошкільної освіти громади мали змогу вирішити нагальні питання 2022/2023 навчального року під час участі в онлайн нараді.

До річниці з дня народження українського Кобзаря управління гуманітарного розвитку виконавчого комітету Вороньківської сільської ради провели відео на онлайн-конкурс  читців «Ну, що б здавалося, слова…»,  з  метою популяризації  творчої спадщини Т.Г.Шевченка, виявлення обдарованих особистостей, залучення до заходів спрямованих на вшанування пам’яті Кобзаря та визначення перспективи розвитку аматорського мистецтва на наступні роки. Підсумки та короткий аналіз проведення конкурсу оголосила головний спеціаліст управління Федько Оксана Павлівна.

Начальник управління Кравцов В.І. зупинився на питаннях:

- організація освітнього процесу в умовах сьогодення. Профілактичні заходи захворювань дітей та працівників ЗО;

- виплата заробітної плати та фінансування закладів освіти;

- формування перспективної мережі закладів освіти на наступний навчальний рік з врахуванням вимог Закону України № 2145-VIII від 05.09.2017 “Про освіту”;

- кадрова політика у ЗЗСО;

- оптимізація мережі ЗО, оптимізація посад педагогів;

- організація та проведення заходів завершення навчального року у ЗО; підготовка закладів до нового навчального року: заходи в укриттях ЗО, кабінети безпеки, потреба у фортифікаційних спорудах, використання коштів, виділених на поточні ремонти, виготовлення кошторисної документації та заключення угод на ремонти;

- формування освітніх програм на 2023/2024 навчальний рік;

- організація харчування у ЗО;

- повноцінне відновлення освітнього процесу у закладах дошкільної освіти;

- зустрічі з представниками ювенальної превенції, проведення профілактичної роботи у ЗО з питань психологічного та фізіологічного насильства у проблемних сім’ях, робота шкільних психологів та соціальних педагогів;

- завершення опалювального сезону, коригування весняних канікул;

- роботи з благоустрою, співпраця старост населених пунктів і керівників закладів освіти.

Чорноус О.В., головний спеціаліст управління акцентувала увагу на питаннях:

- ведення документації ЗО;

- участь в обласному та всеукраїнському етапах олімпіад та конкурсів;

- хід атестації педагогів;

- місячник профорієнтації (спільно з Центром зайнятості);

- організація курсової перепідготовки педагогів та плани роботи в наступному навчальному році;

- вибір замовлення підручників для учнів 1 класів;

- проведення інструктажіж з ТБ та ОП;

В нараді взяли участь 13 керівників закладів освіти, начальник управління Кравцов В.І., головні спеціалісти Григор Н.О., Ніжинська А.А., Чорноус О.В.

За результатами наради були прийняті рішення.

Рік тому, ризикуючи власним життям, водії шкільних автобусів героїчно евакуювали населення з північних та східних територій Київської області та м. Чернігів а також возили гуманітарну допомогу та медикаменти на ці території. Волошко Іван Петрович, Шаповал Микола Михайлович – водії Вороньківського ліцею,  Стецина Володимир Васильович – водій Старинського ліцею, Репа Іван Петрович –  водій Сошниківського ліцею  та   Шульга Микола Васильович - водій Мирненського ліцею були нагороджені відзнаками Міністерства оборони - медалями "За сприяння Збройним Силам України". У заході, що пройшов у Броварах, взяли участь т.в.о. Київської ОДА Дмитро Назаренко, заступники Віталій Власюк та Жанна Осипенко, голови РВА і ТГ та інші представники влади.

Волонтерська акція для дітей Херсонщини

Учні, батьки, вчителі закладів освіти взяли активну участь у волонтерській акції "Від серденька до серденька нас єднає Україна-ненька" від Управління Гуманітарного розвитку Вороньківської сільської ради.

Організація профорієнтаційної роботи у закладах освіти, в тому числі з відвідуванням вищих закладів освіти м.Києва.

Участь у 5 онлайн, та 3 нарадах начальників управлінь освіти, щодо координації освітнього процесу у закладах освіти

Координація атестації педагогічних працівників у 2023 році.

Організація участі команд в  ІІІ (обласному) та ІV (всеукраїнському) етапах предметних олімпіад та літературних і мовних конкурсах, конкурсах учнівської творчості.

Консультації (онлайн та очні) з питань організації дистанційного навчання педагогів та учнів, використання ресурсів мережі Інтернет, створення віртуальних кабінетів, блогів, використання Google сервісів у професійній діяльності.

Координація роботи по замовленню документів про освіту для учнів 4, 9, 11 класів.

Проведено координаційну роботу по підготовці та реєстрації учнів випускних класів на ЗНО (мультипредметний тест).

Організація вибору та замовлення підручників для учнів 1, 5, 6, 10 класів в електронній системі.

Організація роботи інформаційного сайту управління гуманітарного розвитку (редагування та наповнення).

Координація забезпечення закладів освіти педагогами та працівниками.

Координація організації індивідуального та інклюзивного навчання.

Координація роботи обласних (на території громади) та регіональних майстер-класів.

Організація участі педагогів закладів освіти на курсах підвищення фахової кваліфікації педагогічних працівників за дистанційною та очною формою  навчання (за окремим планом-графіком).

Перевірка заходів протипожежної безпеки у закладах освіти та надання методичних та управлінських рекомендацій, щодо усунення недоліків.

Координація листування між закладами освіти та ДОН і МОН.

Участь у засіданнях виконавчого комітету, комісій та сесії сільської ради, де розглядалися питання функціонування закладів освіти.

Проведено:

- 4 наради з керівниками закладів освіти Вороньківської сільської ради, де розглядалися питання згідно плану роботи управління і нагальні питання. які стосуються роботи закладів та 4 онлайн-наради;

- круглий стіл з керівниками закладів загальної середньої освіти Вороньківської сільської ради на базі Мирненського ліцею, які атестуються у поточному році;

- підсумкове засідання атестаційної комісії ІІ рівня;

- місячник благоустрою в закладах освіти Вороньківської сільської ради;

- онлайн-наради  бібліотекарів  закладів  освіти Вороньківської  сільської  ради;

- інвентаризація фонду підручників 1-11 класів, які будуть  використовуватися  у 2023/2024  навчальному  році;

- неодноразовий об'їзд шкіл і закладів дошкільної освіти Вороньківської сільської ради з метою своєчасної і якісної координації роботи освіти.

Всього на території Вороньківської сільської ради функціонує 6 закладів дошкільної освіти та 6 закладів загальної середньої освіти, з яких 2 опорні: «Вороньківський та Старинський ліцеї.

Управління гуманітарного розвитку виконавчого комітету Вороньківської сільської ради продовжує працювати згідно плану роботи.

1682680682168.jpg IMG_20230404_101502.jpg s00942733.jpg s31253470.jpg shhlo.jpg zobrazhennja_viber_2023-02-24_08-50-36-843.jpg zobrazhennja_viber_2023-04-10_18-20-35-708.jpg zobrazhennja_viber_2023-04-21_15-32-42-836.jpg