Вороньківська територіальна громада

Київська область, Бориспільський район

30.01.2023 14:51

Служба у справах дітей інформує!

63d7be2901af0__1-321.jpg

Про  стан  утримання  та  виховання  дітей в сім’ях опікунів, піклувальників та виконання покладених на них обов’язків

           Служба у справах дітей виконавчого комітету Вороньківської сільської ради, реалізуючи завдання законів України «Про охорону дитинства», «Про забезпечення організаційно – правових умов соціального захисту дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про соціальні послуги», постанови Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року №866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини», забезпечує реалізацію в громаді державної політики з питань соціального захисту дітей – сиріт, позбавлених батьківського піклування.

На кінець 2022 року на первинному обліку служби у справах дітей перебувало  19 статусних дітей, з них 9 дітей - сиріт та 10 дітей, позбавлених батьківського піклування. Під опікою, піклуванням перебувають – 13 дітей, в дитячому будинку сімейного типу – 1, в закладах державного забезпечення – 2, 1 дитина – КЗКОР «Таращанський навчально-реабілітаційний центр реабілітації дітей», 1 дитина в КЗ КОР «Трипільському навчально – реабілітаційному центрі», 1 дитина тимчасово влаштована в сім'ю родичів.

Загалом сімейними формами виховання охоплено 68.4 % дітей з під облікової категорії.

Службою у справах дітей забезпечується комплекс заходів щодо своєчасного виявлення дітей, які залишилися без батьківського піклування,  надання їм відповідного статусу. Упродовж 2022 року 4 дітей були влаштовані на тимчасове проживання в сім’ї родичів, встановлено статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування 3 дітям, з них : 2 дітей влаштовані під опіку, 1 дитину тимчасово влаштовано на проживання в сім'ю родичів. За звітний період знято з первинного обліку 4 дітей:  2 дітей - сиріт та 2 дітей позбавлених батьківського піклування по досягненню повноліття.

Службою у справах дітей постійно здійснюється контроль за умовами утримання, навчання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в сім’ях опікунів та піклувальників шляхом відвідування та обстеження умов проживання. Протягом звітного періоду щоквартально було здійснено виїзди в 10 сімей, де виховуються 13 дітей під опікою/піклуванням, які проживають на території Вороньківської сільської територіальної громади. Також ведеться контроль за цільовим використанням коштів опікунами/піклувальниками; проводиться нагляд за дотриманням опікунами/піклувальниками чинного законодавства щодо збереження життя та здоров’я дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування опікуни щороку проводять медичні обстеження підопічних дітей.

      Відповідно до Закону України «Про забезпечення організаційно – правових умов соціального захисту дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» службою у справах дітей здійснюється захист житлових та майнових прав дітей – сиріт, позбавлених батьківського піклування, а саме, забезпечення своєчасного взяття дітей зазначеної категорії на квартирний облік. Всі опікуни/піклувальники поінформовані про необхідність  постановки на квартирний облік дітей, якщо вони не мають права власності або права користування житлом. По досягненню дитиною 16-го віку службою подається клопотання на житлову комісії про постановку на квартирний облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов. На сьогодні на квартирному обліку перебуває  5 дітей – сиріт, позбавлених батьківського піклування віком від 16 до 23 років та 2 осіб з числа дітей – сиріт, позбавлених батьківського піклування віком від 23 до 35 років.   Протягом 2022 року прийнято 1 рішення виконавчого комітету Вороньківської сільської ради про постановку на квартирний облік дитини, яка не має власного житла. Взагалі питання забезпечення житлом є досить гострим. Станом на 01.01.2023 року право власності на житло або його частку мають всього 4 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,  право користування житлом мають -13 , взагалі не мають житла – 2. По досягненню 18-ти річного віку дітям – сиротам, позбавленим батьківського піклування управлінням гуманітарного розвитку виконавчого комітету Вороньківської сільської ради було здійснено виплату одноразової грошової допомоги 4 особам з числа дітей – сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Також, наразі, є і проблемні питання, яким приділяється належна увага та необхідність вжиття заходів, а саме своєчасне оформлення спадщини після померлих батьків, оформлення судових рішень опікунами/піклувальниками щодо сплати аліментів батьками, які були позбавлені батьківських прав, вступ дітей у вищі навчальні заклади за пільговими квотами.

Спеціалістом служби щорічно готуються висновки про стан утримання, навчання та виховання дитини на основі інформації класного керівника навчального  закладу  або  керівника  дошкільного навчального закладу, сімейного лікаря, звіту опікуна/ піклувальника та інших суб’єктів соціальної роботи. Аналізуючи стан утримання та виховання дітей в сім’ях опікунів/піклувальників та виконання покладених на них обов’язків, слід зазначити, що всіма опікунами Вороньківської сільської територіальної громади забезпечуються належні умови проживання та виховання дітей, їх всебічний розвиток.

 

 

   Начальник служби у справах дітей             Людмила КОСИНСЬКА