Вороньківська територіальна громада

Київська область, Бориспільський район

19.01.2023 10:34

Водохреща — велике православне свято, яке відзначається щорічно 19 січня. Воно стає останнім в низці Різдвяних Святок.

63c90159eeb05__Водохреще.webp

Хрещення Господнє — одне з головних дванадцяти церковних свят. Напередодні свята, 18 січня, християни ходять на вечірні служби в церквах і моляться.

На Водохреща Ісус Христос занурився у води священної річки Йордан і прийняв хрещення від Іоанна Предтечі. Він освятив своїм тілом воду і вважається, що набрана в цей день вода має унікальні цілющі властивості.

На Водохреща традиційно проходять служби в храмах і церквах. Освячуються водойми, природні джерела і вода в купальнях.

Вечір напередодні свята називається Водохресний Святвечір. Люди відвідують служби та моляться. Напередодні свята зазвичай дотримується суворий піст. А вранці — відвідують службу і після відправляються на занурення в ополонку або водойму.

Це не є обов'язковою процедурою, але багато людей вірять в цілющу властивість води та вважають, що це допомагає залишатися здоровими весь наступний рік.

Увечері за столом збирається вся сім'я і на стіл обов'язково ставиться святкова кутя. Трапеза починається після появи першої зірки на небі.

У Святвечір стіл повинен бути пісним, а 19 січня можна вже їсти будь-яку їжу і вживати алкоголь. Кількість страв на столі 18 і 19 січня обов'язково має бути парним.

Воду на Водохреща освячують на церковних службах. Це можна зробити ввечері 18 січня або вранці 19 січня.