Вороньківська територіальна громада

Київська область, Бориспільський район

17.10.2024 15:53

Торгівля людьми : як не стати жертвою?

f053a5d2-f08a-422c-9736-11263e243e03.png

З початку війни ризик потрапляння в ситуацію торгівлі людьми значно підвищився. Це пов’язано з тим, що частина людей виїхала на тимчасове місце проживання до Європи, частина переміщена всередині держави, а значна кількість людей примусово вивезені на територію росії та білорусі. Окрім того, російська агресія та злочини, вчинені представниками держави-агресора стосовно мирного населення України, зокрема, їх незаконне утримування, перебування в полоні та використання у збройному конфлікті, загострили проблему трудової та сексуальної експлуатації крізь призму ст. 149 Кримінального кодексу України.

Торгівля  людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, з метою отримання прибутку з експлуатації чоловіків, жінок і дітей. Це не лише сексуальна експлуатація або випадки, пов’язані із викраденням людей. Більшість постраждалих серед українців перебували в трудовій експлуатації або були втягнені в злочинну діяльність.

Як не стати жертвою торгівлі людьми за кордоном?

  1. Не довіряйте незнайомцям.
  2. Ніколи нікому не віддавайте паспорт чи інші документи, що підтверджують особу, тримайте їх копії окремо від оригіналів.
  3. Постійно контактуйте з близькою людиною в Україні, особливо під час перетину кордону.
  4. Працевлаштовуйтеся офіційно, не довіряйте пропозиціям швидкого заробітку.
  5. Тримайте під рукою найважливіші контакти: телефони гарячих ліній, волонтерів, юристів, адреси посольств тощо.

ЯКЩО ВИ, ВАШІ ЗНАЙОМІ СТАЛИ ЖЕРТВОЮ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ АБО ЯКЩО ВИ ВОЛОДІЄТЕ ІНФОРМАЦІЄЮ ЩОДО ТАКИХ ЗЛОЧИНІВ, НЕГАЙНО ТЕЛЕФОНУЙТЕ:

– НАЦІОНАЛЬНА БЕЗКОШТОВНА ГАРЯЧА ЛІНІЯ З ПИТАНЬ ПРОТИДІЇ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ ТА КОНСУЛЬТУВАННЯ МІГРАНТІВ 527 (безкоштовні дзвінки з мобільних телефонів в Україні)

0-800-505-501 безкоштовні дзвінки зі стаціонарних телефонів в Україні

Графік роботи гарячої лінії: пн-нд з 08:00 до 20:00

527.org.ua – електронні консультації

– ЄДИНИЙ КОНТАКТ-ЦЕНТР СИСТЕМИ БЕЗОПЛАТНОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ 0 800 213 103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів)

– ДЕПАРТАМЕНТ БОРОТЬБИ ЗІ ЗЛОЧИНАМИ, ПОВ’ЯЗАНИМИ З ТОРГІВЛЕЮ ЛЮДЬМИ, НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ

(044) 254 74 30

Нагадуємо, що більше інформації та відповідей на найактуальніші питання щодо законодавства про працю ви знайдете на інформаційному порталі https://pratsia.in.ua/, сайтах Держпраці https://dsp.gov.ua та Східного міжрегіонального управління https://smu.dsp.gov.ua, а також на Telegram-каналі https://t.me/smudsp  і сторінці на Facebook Міжрегіонального управління.