Вороньківська територіальна громада

Київська область, Бориспільський район

12.09.2024 09:33

Рекомендації щодо пристосування об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту до потреб осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення

66d83264-1e20-486b-aa2b-4547ca20b358.jpg

     Ці рекомендації передбачають комплекс заходів щодо пристосування об'єктів фонду захисних споруд цивільного захисту (далі – споруди ЦЗ) до потреб осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, створення умов та середовища в спорудах ЦЗ.

      Цей документ розроблено з метою надання рекомендацій органам власникам (балансоутримувачам) споруд ЦЗ, органами місцевої влади (зокрема територіальним громадам) з питань запровадження принципів безбарʼєрності в процесі облаштування вже збудованих та діючих споруд із урахуванням потреб осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

      Рекомендації доцільно використовувати як допоміжний інструмент під час створення відповідних умов та потреб осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, підвищення доступності будівель, їхнього комфорту, а також підвищення безпеки потрапляння в споруду ЦЗ, перебування та пересування у ній. Внесення необхідних і доречних модифікацій та коректив, що не становлять непропорційного чи невиправданого тягаря для цілей забезпечення реалізації або здійснення можливостей особам з інвалідністю нарівні з іншими всіх прав людини і основоположних свобод. Розумним пристосуванням (у разі капітального ремонту, реконструкції, технічного переоснащення) можуть бути допоміжні технічні засоби та механізми (переносні апарелі, пандуси, підйомні пристрої, механізми).

     Запровадження таких рекомендацій, що ґрунтуються на принципах безбар’єрності, забезпечить адаптацію споруд цивільного захисту для потреб осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, що сприятиме підвищенню доступності загалом, зменшенню барʼєрів для взаємодії, більш ефективному використанню вказаних споруд. У рекомендаціях під запровадженням принципів безбарʼєрності слід вважати систематичний та цілеспрямований процес створення умов та середовища в спорудах ЦЗ, яке враховує та відповідає потребам всіх людей, незалежно від їхніх фізичних, психологічних, соціальних чи інших індивідуальних особливостей, з урахуванням Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоровʼя.     

     Докладніше можете ознайомитись тут: РЕКОМЕНДАЦІЇ