Вороньківська територіальна громада

Київська область, Бориспільський район

05.09.2024 15:21

Що таке «Земельний банк»?

11404ae8-3d69-43bc-98a6-76a8bc54f2ff.jpg

ВІДЕО

Що таке «Земельний банк»?

Цей проєкт надає аграріям доступ до державних земель на прозорих та конкурентних засадах через онлайн-аукціони. Це відкриває рівні можливості для всіх аграріїв: від великих агро-корпорацій до малих фермерів, які прагнуть розширити свій бізнес. А також для початківців та переселенців, які хочуть розпочати агробізнес.

Площа земельних ділянок варіюється від 1 га до 4 тис. га. Кожна земельна ділянка виставляється на онлайн-аукціон окремим лотом, що дозволяє орендувати як великі площі, так і малі.  Стартова вартість на аукціоні становить 12% від нормативно-грошової оцінки землі.

Реалізація проєкту не лише дозволить ефективно використовувати державні землі та підтримати агровиробників, а й наповнить бюджети різних рівнів. На першому етапі очікуємо надходжень у розмірі до 1 млрд грн, а при консолідації та залученні в обіг усіх державних сільськогосподарських земель, загальна площа яких сягає близько 800 тисяч гектарів, ця сума може зрости до 8 млрд грн. Проєкт створить новий прозорий ринок та подолає тіньові схеми у використанні державних земель, забезпечуючи їх чесне і відкрите використання.

Як взяти участь?

Необхідно обрати лот, зареєструватися на електронному майданчику, сплатити внески та взяти участь у торгах. Переможець отримає право оренди на строк до 14 років для однорічних насаджень або до 25 років для багаторічних, сплативши суборендну плату на рік вперед.

Впровадження Земельного банку – результат спільної роботи Фонду державного майна з Міністерством економіки, Міністерством аграрної політики та продовольства України, Міністерством юстиції України.

Для реалізації проєкту ФДМУ створено ТОВ «Державний земельний банк» – перший державний оператор земель сільськогосподарського призначення, що на 100% належить державі.