Вороньківська територіальна громада

Київська область, Бориспільський район

12.07.2024 13:30

Кожен житель громади має підготуватись до зими та опалювального сезону!

669106292d669__1636684741_1-na-dache-pro-p-foto-u-kamina-s-pledom-foto-1.jpg

Шановна громадо!

     Зараз головне завдання – підготуватись до зими, не зважаючи на всі складнощі сьогодення. Так, сьогодні важко, але зимою буде в 10 разів складніше. Кожна сім’я, кожен житель громади повинен подумати, як і де буде зимувати, що робитиме у випадку відсутності опалення, електроенергії, забезпечити себе резервними джерелами електроенергії та пального.

     Поки є час подбайте про забезпечення себе всім необхідним, що треба мати в першу чергу. Це вода(можливо ще й бочки для її зберігання), запаси їжі, свічки, батарейки, ліхтарики, акумулятори, генератори, екофлоу, сірники. В цілях безпеки перевірте проводки, автомати, пічне опалення, прочистіть від сажі груби. Ми маємо за ці три місяці підготуватись максимально до випробувань, які принесла і ще принесе ця війна.

     Дрова як завжди актуальні, вони часто рятують у складний час. Ними можна і топити, і готувати на них їжу. Хоч мінімальний запас, але його варто зробити.

     А ще особливу увагу хотіли б звернути на дотримання правил безпеки при використанні генераторів.

  Розміщення

Генератор потрібно розміщувати ззовні будівлі або в окремому технічному просторому приміщенні зі справною вентиляцією і можливістю провітрювання. Відстань від генератора до суміжних об'єктів має бути не меншою ніж 6 м.

Підключення

Підключення генератора здійснюється тільки за інструкцією, цим має займатись виключно кваліфікований електрик.

Зберігання пально-мастильних матеріалів

Пальне та мастило для генератора необхідно зберігати окремо, на відстані не менше 10 м до суміжних у спеціальних каністрах, які призначені для зберігання палива поза межами жилої зони.

Експлуатація

Не бажано вмикати генератор під час дощу або снігу. Окрім того, слід уникати контакту з елементами генератора, які обертаються. У разі виявлення підтікань палива, мастила або сторонніх звуків, слід негайно вимкнути та знеструмити його. Окрім того, необхідно робити перерви в роботі генератора, як передбачено паспортом виробника, рекомедовано відключати через 5 годин роботи хоча б на 30 хвилин.

Під час використання електрогенераторів забороняється:

• вносити зміни в конструкцію генератора;

• розміщувати генератор у замкнутому приміщенні без вентиляції, а також у вибухонебезпечному середовищі, в підвалах та приміщеннях з можливим перебуванням людей;

• палити та користуватися джерелами відкритого вогню під час заправки та експлуатації генератора;

• відкривати кришку бака під час того, як працює генератор;

• заправляти генератор при працюючому або не охолодженому двигуні;

• об'єднувати генератори у ланцюг;

• перебувати поруч з генератором стороннім особам або тваринам;

• змішувати різні види мастила та палива;

• перевищувати максимально допустимий струм вихідного роз'єму генератора.

У разі загоряння генератора потрібно негайно повідомити про це ДСНС за телефоном "101" та, за необхідності, викликати інші аварійно-рятувальні служби. Дотримання цих правил допоможе вберегти від пожежі себе, оточуючих та оселю.