Вороньківська територіальна громада

Київська область, Бориспільський район

01.04.2024 11:23

БЕРЕЖІМО ПЕРВОЦВІТИ - ЦЕ БЕЗЦІННИЙ ДАР ПРИРОДИ!

660a6f1b4703a__6CA52D6A-3EBB-4A58-9189-7B67144C33B0.jpeg

Відповідно до вимог Законів України “Про охорону навколишнього природнього середовища”, “Про рослинний світ”, “Про Червону книгу України” та з метою посилення заходів державного нагляду щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, виконавчий комітет Вороньківської сільської ради повідомляє: продаж рослин, занесених до Червоної книги України та дикорослих рослин суворо ЗАБОРОНЕНО!

Щорічно у весняний період здійснюється масова торгівля різними видами ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі тих, які занесені до Червоної книги України, є рідкісними та перебувають під загрозою знищення. Зокрема, підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний, шафран Гейфелів, черемша. Збирання таких видів рослин призводить до скорочення та знищення їх популяцій.

Відповідальність за знищення рослин, які занесені до Червоної книги України

            За знищення рослин, які перебувають на межі зникнення та потребують охорони, передбачено відповідальність. Зокрема, незаконний збір і реалізація рідкісних і занесених до Червоної книги України ранньоквітучих рослин заборонені Законом України "Про Червону книгу України", та статтями 88-1 та 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення.  Забороняють реалізовувати не тільки першоцвіти, зібрані в природі, а й вирощені у штучних умовах. За порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, або таких, які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, передбачена відповідальність за статтею 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді штрафу на суму від ста до двохсот п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої. За порушення чи погіршення середовища перебування (зростання) рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, а також порушення умов утримання (вирощування) рослин цих видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі та пошкодження, передбачено штраф за статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів з конфіскацією незаконно добутого, а на посадових осіб – від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

 

БЕРЕЖІМО ПЕРВОЦВІТИ - ЦЕ БЕЗЦІННИЙ ДАР ПРИРОДИ!