Вороньківська територіальна громада

Київська область, Бориспільський район

28.03.2024 11:14

Тютюн – підступний ворог, або про що не знав Колумб

6605352fa1778__ии.jpg

Про шкоду куріння сказано незліченно, але все ж….

В 1492 році під час експедиції до Америки першовідкривачі на чолі з Христофором Колумбом  з подивом спостерігали, як місцеві жителі втягували в себе дим із тліючих листків якоїсь рослини, а також — як жують і проковтують його. Аборигени називали згортки висушеного листя «табако» і «сигаро». Супутники Колумба повернулись в Іспанію і привезли з собою невеликі запаси тютюну і повадку його куріння. Саме з цього часу згубна звичка почала ширитись Європою.

Для когось куріння – це ритуал, розслаблення і відхід від реальності, від якого неможливо відмовитися. Однак, куріння — не просто звичка чи задоволення, це наркотична залежність і хвороба.

«Люди впускають ворога в свої вуста, і він викрадає їх мозок» - писав Уільям Шекспір, а Оноре де Бальзак вважав, що тютюн приносить шкоду тілу, руйнує розум, отупляє цілі нації.

Курці використовують сигарети для систематичного заповнення власних легенів канцерогенними смолами, поступово засмічуючи і отруюючи свої кровоносні судини. Також, існує хибна думка, що куріння заспокоює, але сигарети не тільки не заспокоюють нерви, а повільно, постійно руйнують їх.

За словами відомого борця із курінням А́ллена Карра,  процес, пов'язаний з курінням, можна уподібнити ситуації з мухою, спійману комахоїдною рослиною. Спочатку муха поїдає нектар, але непомітно сама рослина починає пожирати муху.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), «вживання тютюну (куріння та оральне) є найбільшою причиною смерті, якій можна запобігти, у всьому світі». Майже половина людей, які курять або вживають цю речовину перорально, помирають від ускладнень, пов'язаних із ним. За оцінками ВООЗ, щороку близько 6 мільйонів (приблизно 10 % усіх смертей) людей помирають від причин, пов'язаних з тютюном. Також вмирають 600 000 некурців через пасивне куріння. У 20 столітті це стало причиною 100 мільйонів смертей.

Як говорив Аллен Карр, вам не потрібно затягуватися сигаретою, щоб насолоджуватися смаком кави або отримувати задоволення від спілкування з друзями. Вам не потрібні жовтий колір шкіри, неприємний запах з рота, чорні зуби, задишка, кашель, волосся, яке постійно пахне сигаретним димом. Вам не потрібні сигарети, щоб насолоджуватися життям у повній мірі.