Вороньківська територіальна громада

Київська область, Бориспільський район

19/12/2022

Рішення сесії сільської ради від 19.12.2022 № 732-20-VІІІ «Про затвердження Програми фінансової підтримки та розвитку комунального підприємства ЖКК «Вороньків» Вороньківської сільської ради на 2022-2025 роки»

ВОРОНЬКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

БОРИСПІЛЬСЬКОГО РАЙОНУ

КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВОСЬМЕ СКЛИКАННЯ

ДВАДЦЯТА ЧЕРГОВА СЕСІЯ

 

РІШЕННЯ

 

від 19.12.2022р                   с.Вороньків                    №732-20-VІІІ

 

Про затвердження Програми фінансової підтримки та розвитку комунального підприємства ЖКК «Вороньків» Вороньківської сільської ради на 2022-2025 роки

 

             Керуючись статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  на виконання Законів України «Про комунальні послуги», «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», Законів України «Про житлово-комунальні послуги», «Про благоустрій населених пунктів», «Про автомобільні дороги», «Про відходи», "Про поховання та похоронну справу", «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», «Про ціни і ціноутворення», з метою забезпечення стабільної роботи комунального підприємства ЖКК «Вороньків» для надання мешканцям населених пунктів Вороньківської територіальної громади якісних комунальних послуг та підвищення рівня організації благоустрою, Вороньківська сільська рада

ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Програму фінансової підтримки та розвитку комунального підприємства ЖКК «Вороньків» Вороньківської сільської ради на 2022-2025 роки, що додається.

2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію  сільської ради з питань фінансів,  бюджету та планування   соціально-економічного розвитку  та постійну комісію з питань комунальної власності, інфраструктури, транспорту, житлово-комунального господарства Вороньківської сільської ради.

 

Сільський голова                                                         Любов ЧЕШКО

 

 

                        Затверджено

                                                                                   рішенням сесії Вороньківської сільської ради

                                                                                    від 19.12.2022р.

                                                                                    № 732-20-VIII

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА

 

фінансової підтримки та розвитку комунального підприємства житлово-комунальний комбінат «Вороньків»

Вороньківської сільської ради

на 2022-2025 роки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2022 рік

 

ПАСПОРТ

 

ПРОГРАМИ

фінансової підтримки та розвитку комунального підприємства житлово-комунальний комбінат «Вороньків»

Вороньківської сільської ради

на 2022-2025 роки

 

 

1

Ініціатор розроблення Програми

Вороньківська сільська рада

2

Розробник Програми

Виконавчий комітет Вороньківської сільської ради

3

Співрозробники Програми

Комунальне підприємство ЖКК «Вороньків» Вороньківської сільської ради

4

Відповідальні виконавці Програми

Виконавчий комітет Вороньківської сільської ради, Комунальне підприємство ЖКК «Вороньків» Вороньківської сільської ради

5

Учасники Програми

 Вороньківська сільська рада

Комунальне підприємство ЖКК «Вороньків» Вороньківської сільської ради

6

Термін реалізації Програми

2022-2025 роки

7

Основні джерела фінансування

місцевий бюджет

8

Обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми

2022 рік –   0 тис. грн.

2023рік  –   0 тис. грн.

2024 рік –   0 тис.грн.

2025 рік –   0 тис.грн.

 

 

 

1.ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ, ОБГРУНТУВАННЯ ПРОБЛЕМ

 

 

             Програма фінансової підтримки та розвитку комунального підприємства житлово-комунальний комбінат «Вороньків» Вороньківської сільської ради на 2022-2025 роки (далі - Програма) розроблена у відповідності до Законів України «Про житлово-комунальні послуги», «Про благоустрій населених пунктів», «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», «Про автомобільні дороги», «Про відходи», «Про поховання та похоронну справу», «Про державну допомогу суб’єктам господарювання», «Про ціни і ціноутворення», «Про місцеве самоврядування в Україні», Бюджетного кодексу України, Господарського кодексу України, постанов Кабінету Міністрів України від 23.05.2018 № 420 «Про затвердження переліку послуг, що становлять загальний економічний інтерес», від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги», від 01.05.2019 № 690 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення» та з урахуванням Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID -2019)» від 30.03. 2020 № 540-IX, постанови КМУ від 22 липня 2020 року N 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

           Нинішній стан житлово-комунального господарства ЖКК «Вороньків» свідчить про необхідність розвитку цього напрямку. Тому Програма розроблена з метою підвищення ефективності та надійності функціонування систем життєзабезпечення, поліпшення якості житлово-комунального господарства, зниження нераціональних витрат та забезпечення мешканців якісними комунальними послугами; підвищення якості організації благоустрою населених пунктів Вороньківської територіальної громади.

          Для забезпечення виконання статутних завдань комунальне підприємство нерідко потребуює залучення додаткового фінансування, яке сприятиме стабілізації їх фінансово-господарської діяльності, більш ефективному використанню майна територіальної громади, оновленню виробничих потужностей, технічної бази, забезпечення повного та своєчасного внесення платежів до бюджету.

            Сфера дії даної Програми охоплює діяльність комунального підприємства  ЖКК «Вороньків», що є важливим у забезпеченні безперебійної діяльності систем з водопостачання та водовідведення населенню; в облаштуванні та утриманні в належному стані об’єктів благоустрою згідно вимог санітарного законодавства; в дотриманні вимог тарифної політики,своєчасності  збирання, вивезення і утилізації твердих побутових відходів.

            Потреба в наданні фінансової підтримки комунальному підприємству обумовлена  нинішніми обставинами: зростанням цін на матеріали (особливо на паливно-мастильні матеріали), підвищенням мінімальної заробітної плати; тарифами, що потребують економічного обґрунтування. На даний час діючі тарифи на комунальні послуги не відповідають собівартості послуг та не забезпечують відшкодування витрат на їх надання.       Проблемними питаннями при наданні послуг  водовідведення та водопостачання є зношеність мереж та відсутність коштів на їх ремонт ,заміну чи ліквідацію аварійних станів. В кінцевому результаті збільшуються збитки підприємств та неспроможність своєчасно, в повному обсязі розраховуватися за зобов’язаннями. Крім того рівень сплати населення за комунальні послуги знижується з урахуванням ситуації з пандемією, введенням воєнного стану та відтермінуванням дії відповідних статей Закону «Про житлово-комунальні послуги».

            Хоча вимоги чинного законодавства на даному етапі унеможливлюють підвищення тарифів, все ж регламентують забезпечення стабільної роботи підприємств відповідно до їх функціонального призначення щодо надання мешканцям громади якісних належних послуг. Без допомогти органів місцевого самоврядування таке завдання виконати важко.

           Утримання об’єктів благоустрою здійснюється відповідно до статті 15 Закону «Про благоустрій населених пунктів» та Порядку проведення ремонту та утримання об’єктів благоустрою населених пунктів затвердженого наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 23 вересня 2003 року № 154.

            Благоустрій населених пунктів Вороньківської територіальної громади включає комплекс соціально-економічних, організаційно-правових та екологічних заходів з покращання стану територій населених пунктів: Вороньків, Жереб’ятин, Проців, Кийлів, Старе, Сошників, Васильки, Мирне, Малі Єрківці, Головурів, робіт з інженерного захисту, розчищення та озеленення території. До об’єктів благоустрою населених пунктів громади належать: території загального користування, парки, пам’ятки культурної та історичної спадщини, вулиці, дороги, зони відпочинку, кладовища, , дитячі та спортивні майданчики та інші території та окремі елементи благоустрою.

             Важливе місце в забезпеченні належного утримання територій Вороньківської сільської територіальної громади займає здійснення комплексного благоустрою. Згідно статті 22 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» комплексним благоустроєм вважається проведення на визначеній території населеного пункту (мікрорайон, квартал, парк, бульвар, вулиця, провулок, узвіз тощо) комплексу робіт з улаштування (відновлення) покриття доріг і тротуарів, обладнання пристроями для безпеки руху, озеленення, забезпечення зовнішнього освітлення та зовнішньої реклами, встановлення малих архітектурних форм, здійснення інших заходів, спрямованих на поліпшення інженерно-технічного і санітарного стану території, покращання її естетичного вигляду.

          Заходи, передбачені Програмою з ремонту та утримання об’єктів, можуть реалізуватись безпосередньо комунальним підприємством або шляхом укладання договорів із суб'єктами господарської діяльності для виконання робіт.

 

2. МЕТА ПРОГРАМИ

 

Метою Програми є:

  • забезпечення стабільної роботи комунального підприємства відповідно до його функціонального призначення щодо надання мешканцям належних комунальних послуг; забезпечення належного утримання об’єктів благоустрою територій Вороньківської сільської ради;
  • прогнозування та виділення з бюджету Вороньківської сільської ради коштів для відшкодування різниці в діючих тарифах на комунальні послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, збирання, вивезення і утилізації твердих побутових відходів та фактичною вартістю на виробництво цих послуг, які надаються підприємствами;
  • допомога в оснащенні систем водопостачання та водовідведення;
  • придбання матеріалів для здійснення будівництва, модернізації, реконструкції, капітальних та поточних ремонтів мереж водопостачання та водовідведення, об’єктів благоустрою, об’єктів дорожньої інфраструктури, кладовищ;
  • здійснення будівництва, модернізації, реконструкції, капітальних та поточних ремонтів об’єктів благоустрою;
  • створення гармонійного середовища шляхом охорони, утримання та відновлення зелених насаджень у відповідності до сучасних тенденцій та можливостей.

 

 

 

3. ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ПРОГРАМИ

 

Програмою визначено основні завдання, на виконання яких буде надаватися фінансова допомога:

  • на розвиток комунального підприємства ЖКК «Вороньків» по наданню послуг з централізованого водопостачання та водовідведення; збирання, вивезення і утилізації твердих побутових відходів;
  • для здійснення реконструкції, капітального, поточного ремонту мереж і об’єктів водопостачання та водовідведення, об’єктів благоустрою;
  • упорядкування зелених насаджень;
  • придбання необхідних матеріалів, запасних частин, для належного виконання робіт з будівництва, модернізації, реконструкції, капітальних та поточних ремонтів мереж водопостачання та водовідведення, об’єктів благоустрою та їх елементів; об’єктів дорожньої інфраструктури; упорядкування зелених насаджень;
  • придбання програмного забезпечення для обліку фінансової діяльності;
  • для організації стабільної роботи підприємств в осінньо-зимовий період;
  • для залучення додаткових коштів не заборонених законодавством на оновлення виробничих потужностей

 

 

 

 

 

 

 

 

4. ОБГРУНТУВАННЯ ШЛЯХІВ І ЗАСОБІВ РОЗВ’ЯЗАННЯ ПРОБЛЕМИ

 

Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання проблеми, обсяг та джерела фінансування, строки та етапи виконання фінансування заходів, передбачених Програмою, здійснюватиметься на підставі:

  • розрахунків комунального підприємства економічно обґрунтованих тарифів;
  • розрахунків за програмними кошторисами за виконані роботи та надані послуги;
  • розрахунків для придбання матеріалів.

 

 

5. ФІНАНСОВА ПІДТРИМКА, ДЖЕРЕЛА ТА ОБСЯГИ

ФІНАНСУВАННЯ ПРОГРАМИ

           

 

      Фінансова підтримка комунальним підприємствам буде здійснюватися в межах асигнувань, передбаченим місцевим бюджетом. В ході реалізації Програми можливі коригування пов’язані з фактичним надходженням коштів на реалізацію заходів Програми.

            Ресурсне забезпечення Програми здійснюється із загального та спеціального фонду бюджету на 2021- 2022 роки.

     Протягом фінансового року обсяг фінансування Програми за рахунок коштів бюджету Вороньківської сільської ради може змінюватись у разі збільшення потреби, внесення змін до Програми та відповідно до рішення сільської ради про внесення змін до бюджету на відповідний рік, виходячи з наявного фінансового ресурсу.

     Фінансування заходів, передбачених Програмою, здійснюватиметься на підставі листа-подання (клопотання) комунального підприємства з наведеним обґрунтуванням щодо необхідності відповідної фінансової підтримки підприємства за рахунок поповнення коштів з рахунку, відкритому в органі Державної казначейської служби, на рахунок відповідного одержувача коштів.

       Надання фінансової підтримки комунальному підприємству також передбачає здійснення внесків до його статутного фонду.

 

6. ПОРЯДОК ВІДШКОДУВАННЯ РІЗНИЦІ В ТАРИФАХ,ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ БЮДЖЕТУ ВОРОНЬКІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ, ПЕРЕДБАЧЕНИХ НАРЕАЛІЗАЦІЮ ЗАХОДІВ ПРОГРАМИ

 

 

         Відшкодування різниці в тарифах на послуги з водопостачання та водовідведення, збирання, вивезення і утилізації твердих побутових відходів за рахунок бюджетних коштів може надаватися комунальному підприємству виключно в межах бюджетних призначень, встановлених рішенням сільської ради про бюджет Вороньківської сільської ради на фінансовий рік за цією Програмою. Відшкодування здійснюється виключно за витратами, які входять до складових тарифу у разі наявності фінансового ресурсу та у разі встановлення тарифу, нижчого за стовідсотково економічно – обґрунтованого.

 Фінансова підтримка може виділятися виключно на покриття (відшкодування) поточних витрат комунального підприємства, які виникають в процесі господарської діяльності і напрямок якої відповідає меті і завданням цієї Програми для забезпечення надання безперебійних комунальних послуг з водопостачання та водовідведення.

 Критеріями визначення одержувача для надання відшкодування в різниці в тарифах є наявність:

- наданого висновку щодо економічного обґрунтування підвищення тарифів;

-відповідного рішення виконавчого комітету Вороньківської сільської ради щодо затвердження тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення для комунального підприємства.

 

 

7. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ВИКОНАННЯ ЗАХОДІВ ПРОГРАМИ

 

 

  • забезпечення сталої та ефективної роботи підприємств при здійсненні своєї господарської діяльності;

підвищення якісних та кількісних показників надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення; збирання, вивезення і утилізації твердих побутових відходів;

  • приведення витрат під час надання комунальних послуг у відповідність з вимогами чинного законодавства;
  • уникнення кредиторської заборгованості шляхом своєчасної сплати податків та зборів;
  • дотримання нормативів, норм, стандартів, порядків і правил при наданні послуг;
  • технічне переоснащення підприємства та розвиток комунальної інфраструктури;
  • поліпшення якості життя населення громади в результаті забезпечення їх якісними житлово-комунальними послугами;
  • утримання у належному стані об’єктів благоустрою, у тому числі доріг; систем водопостачання та водовідведення;
  • упорядкування місць поховань;
  • ліквідація стихійних сміттєзвалищ.

 

 

8. КООРДИНАЦІЯ ТА КОНТРОЛЬ ЗА ВИКОНАННЯМ ПРОГРАМИ

           

      Координацію та контроль за виконанням Програми здійснює постійна комісія з питань фінансів,  бюджету та планування   соціально-економічного розвитку та постійна комісія з питань комунальної власності, інфраструктури, транспорту, житлово-комунального господарства Вороньківської сільської ради.

          Відповідальні виконавці Програми щоквартально надають до сільської ради звіт про хід виконання Програми відповідно до фактичних обсягів фінансування (наростаючим підсумком).

           Вороньківська сільська рада щоквартально проводить аналіз результатів фінансово-господарської діяльності комунального підприємства щодо стану та ефективності використання бюджетних коштів в т.ч. на відшкодування в різниці тарифів та не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним кварталом, надає управлінню фінансів пропозиції щодо коригування її суми.

 

 

 

 

 

Сільський голова                                                  Любов ЧЕШКО