Вороньківська територіальна громада

Київська область, Бориспільський район

13/01/2022

Рішення виконавчого комітету сільської ради від 13.01.2022 № 432 «Про стан утримання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в сім'ях опікунів, піклувальників та виконання покладених на них обов'язків»

герб

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

Вороньківської сільської ради

Бориспільського району Київської області

 

РІШЕННЯ

Про стан утримання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються

в сім'ях опікунів, піклувальників та виконання покладених

на них обов'язків

 

Заслухавши та обговоривши інформацію служби у справах дітей виконавчого комітету Вороньківської сільської ради про стан утримання та виховання дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в сім'ях опікунів та піклувальників та виконання покладених на них обов'язків керуючись Порядком провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866, ст. 17, 18 Закону України “Про охорону дитинства”, « Про забезпечення організаційно- правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, ст. 32, 34 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, виконавчий комітет Вороньківської сільської ради Бориспільського району Київської області

ВИРІШИВ:

  1. Інформацію начальника служби у справах дітей виконавчого комітету Вороньківської сільської ради « Про стан утримання та виховання дітей- сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в сім'ях опікунів, піклувальників та виконання покладених на них обов'язків» прийняти до відома. (додається)
  2. Контроль за виконання даного рішення покласти на заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Пасько Л.А.

 

Сільський голова                                       Любов ЧЕШКО

 

с. Вороньків

Від 13.01.2022 року

№ 432          

                                                                                 

 

 

Додаток

до рішення виконавчого комітету

                                                                             Вороньківської сільської ради

                                                                        від 13.01.2022 року № 432

 

 

Інформація

Служби у справах дітей виконавчого комітету Вороньківської сільської ради

« Про стан утримання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в сім'ях опікунів, піклувальників та виконання покладених на них обов'язків»

        

         Питання щодо соціально-правового захисту дітей – сиріт , дітей, позбавлених батьківського піклування є одним з найвідповідальніших напрямків діяльності служби у справах дітей.

         Статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, надає дітям права на особистий захист, повне державне забезпечення і отримання передбачених законодавством пільг. Відповідний статус цих дітей підтверджується комплектом документів, що засвідчує обставини через які дитина втратила батьківське піклування.

         Право дитини на сім'ю закріплено на законодавчому рівні. Тільки виховання в сім'ї відповідає найкращим інтересам дитини, тому при розгляді питання  про влаштування дітей, які втратили батьківське піклування  служба у справах дітей дотримується вимог статті 6 Закону України « Про забезпечення організаційно- правових умов соціального захисту дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» щодо першочергового влаштування дітей у сім'ї громадян.

         Станом на 01.01.2022 року на первинному обліку служби у справах дітей виконавчого комітету Вороньківської сільської ради перебуває 20 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них: 15 дітей виховується в родинах опікунів, піклувальників, в тому числі 11 дітей, перебуваючи на первинному обліку служби у справах дітей, фактично проживає на території сільської ради, 8 дітей – проживають за межами громади. А також на обліку перебувають 6 дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування , які прибули з інших територій та проживають на території громади.

Відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року « Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаною із захистом прав дитини» діти – сироти та діти, позбавлені батьківського піклування влаштовуються під опіку, піклування на підставі рішення виконавчого комітету.

         Службою у справах дітей виконавчого комітету Вороньківської сільської ради  контролюються умови проживання та виховання дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, відносини між опікунами, (піклувальниками) та дітьми. Протягом 2021 року обстежено 11 сімей в яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

         Протягом грудня 2021 року та січня 2022 року службою у справах дітей прийнято звіти опікунів за 2021 рік про діяльність щодо захисту прав та інтересів підопічних дітей, збереження їх належного майна та житла. Державна соціальна допомога використовується в повному обсязі на дітей та забезпечення їх повноцінного харчування, утримання, розвитку та виховання. Затримки по виплаті державної соціальної допомоги немає.

За результатами обстежень умов проживання опікунів, інформації про здійснення соціального супроводу дітей, психолого-педагогічних характеристик дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування з навчальних закладів в яких навчаються підопічні діти, висновків про стан здоров'я дітей. Усі опікуни (піклувальники) належним чином виконують свої обов'язків щодо виховання та утримання дітей.

         Розробляються та затверджуються індивідуальні плани соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. При складані та виконані індивідуальних планів соціального захисту дітей- сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, враховуються індивідуальні потреби кожної дитини, залучаються психологи, педагоги, соціальні працівники, медичні працівники та інші фахівці для вирішення проблем та задоволення потреб дитини.

         Службою у справах дітей ведеться робота щодо захисту житлових прав дітей – сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа. На сьогодні 5 дітей – сиріт,  дітей, позбавлених батьківського піклування, які досягли 16 до 23-річного віку перебувають на квартирному обліку та 1 дитина віком від 23 до 35-річного віку.

         Службою ведеться реєстр житлових і майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 3 дітей із загального списку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на обліку служби у справах дітей, володіють житлом та майном на праві власності. Над майном цих дітей встановлено опіку. Проводиться консультативна робота з опікунами щодо оформлення права власності на майно для 1 дитини, позбавленої батьківського піклування.

 

 

Начальник служби у справах дітей                              Людмила КОСИНСЬКА