Вороньківська територіальна громада

Київська область, Бориспільський район

23/07/2024

Проект рішення від 23.07.2024 «Про затвердження Положення про порядок розгляду електронної петиції в Вороньківській сільській територіальній громаді»

 

ВОРОНЬКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

БОРИСПІЛЬСЬКОГО РАЙОНУ

КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВОСЬМЕ СКЛИКАННЯ

ТРИДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТА ЧЕРГОВА СЕСІЯ

 

ПРОЕКТ РІШЕННЯ

 

від 02.08.2024 р.                              с. Вороньків                                  №000-34-VIII

 

Про затвердження Положення про порядок розгляду електронної петиції в Вороньківській сільській територіальній громаді

 

     На виконання Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою прийняття громадянами участі у вирішенні питань місцевого значення, запровадження механізмів «Електронної демократії» та впорядкування процесу розгляду електронних петицій, керуючись статтями 26, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи рекомендації постійної комісії ради з питань планування фінансів, бюджету, соціально-економічного розвитку, промисловості, підприємництва та інвестиційної діяльності, Вороньківська сільська рада

ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити Положення про порядок розгляду електронної петиції в Вороньківській сільській територіальній громаді (додається).

 

  1. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію ради з питань планування фінансів, бюджету, соціально-економічного розвитку, промисловості, підприємництва та інвестиційної діяльності

 

 

Сільський     голова                                                            Любов ЧЕШКО

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення сесії Вороньківської

сільської ради

                                                                            від 02.08.2024 року №000-34-VIII

 

 

 

Положення 

про порядок розгляду електронної петиції в Вороньківській сільській територіальній громаді

 

1. Порядок розгляду електронної петиції, адресованої Вороньківській сільській раді (далі – Порядок), розроблено з метою забезпечення виконання Закону України «Про звернення громадян».

2. Це Положення відповідно до статті 23¹ Закону України «Про звернення громадян» визначає порядок розгляду електронної петиції, адресованої Вороньківській сільській раді (далі – електронна петиція).

 

3. Електронна петиція – особлива форма колективного звернення громадян до Вороньківської сільської ради, яка подається та розглядається відповідно до статті 231 Закону України «Про звернення громадян» та цього Порядку.

 

4. Вороньківська сільська рада  у роботі з електронними петиціями використовує Єдину систему місцевих петицій https://petition.e-dem.ua/.

 

5. Громадяни можуть звертатися з електронними петиціями до Вороньківської сільської ради з урахуванням повноважень, визначених Конституцією України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», іншими законами України.

6. Громадяни можуть звернутися до Вороньківської сільської ради з електронними петиціями через веб-сайт https://petition.e-dem.ua/ (далі – веб-сайт електронних петицій).

 

7. Технічне забезпечення роботи з електронними петиціями здійснює Вороньківська сільська рада.

 

8. Організаційне забезпечення роботи з електронними петиціями здійснює секретар виконавчого комітету Вороньківської сільської ради. Секретар виконавчого комітету інформує сільського голову про результати реєстрації, розгляду, підтримки або непідтримки електронних петицій.

 

9. Реєстрація автора (ініціатора) електронної петиції на веб-сайті Петицій відбувається за допомогою електронної системи банківської ідентифікації (далі – BankID) або кваліфікованих е-підписів (далі — КЕП) .

10. В електронній петиції має бути викладено суть звернення (ініціативи/пропозиції/проекту рішення до Вороньківської сільської ради, зазначено прізвище, ім’я, по-батькові автора (ініціатора) електронної петиції, адресу електронної пошти (контактний номер телефону).

 

11. Автор (ініціатор) звернення в електронній петиції викладає суть порушеного питання, пропозицію щодо його вирішення, а в заголовку електронної петиції зазначає її короткий зміст.

12. Петиція не може містити заклики до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики до вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини.

13. Відповідальність за зміст електронної петиції несе автор (ініціатор) електронної петиції.

14. Повторні та однакові за змістом електронні петиції, збір підписів за підтримку яких вже триває, не оприлюднюються.

15. На веб-сайті Петицій обов’язково зазначаються дата початку збору підписів та інформація щодо загальної кількості та переліку осіб, які підписали електронну петицію.

16. Електронна петиція оприлюднюється на веб-сайті Петицій після перевірки її Вороньківською сіільською радою на відповідність вимогам, встановленим законодавством та цим Положенням не пізніше двох робочих днів з дня надсилання її автором (ініціатором).

17. У разі невідповідності електронної петиції встановленим вимогам цього Положення і вимогам Закону України «Про звернення громадян», оприлюднення такої електронної петиції на веб-сайті Петицій не здійснюється.

18. Дата оприлюднення електронної петиції на веб-сайті Петицій є датою початку збору підписів на її підтримку.

19. Громадяни, які бажають висловити свою позицію щодо електронної петиції шляхом її електронного підписання, реєструються на веб-сайті Петицій за допомогою BankID або КЕП.

20. Електронна петиція, збір підписів на підтримку якої здійснювався через веб-сайт громадського об’єднання і яка протягом установленого строку набрала необхідну кількість підписів на її підтримку, не пізніше наступного дня після набрання необхідної кількості підписів надсилається громадським об’єднанням із зазначенням інформації про дату початку збору підписів, дату направлення електронної петиції, загальну кількість та перелік осіб, які підписали електронну петицію (чи посилання на джерело такої інформації в мережі Інтернет), строк збору підписів, назву та адресу електронної пошти громадського об’єднання.

21. Електронна петиція, адресована Вороньківській сільській раді, розглядається у порядку, встановленому цим Положенням, за умови збору на її підтримку не менш ніж 50 підписів громадян протягом не більше як трьох місяців з дня оприлюднення електронної петиції.

22. Електронна петиція, яка в установлений строк не набрала необхідної кількості голосів на її підтримку, після завершення строку збору підписів на її підтримку розглядається як звернення громадян відповідно до Закону України «Про звернення громадян».

23. Інформація про початок розгляду електронної петиції, яка в установлений строк набрала необхідну кількість голосів на її підтримку, оприлюднюється на офіційному веб-сайті Вороньківської сільської ради не пізніш як через три робочі дні після набрання необхідної кількості підписів на підтримку петиції, а в разі отримання електронної петиції від громадського об’єднання - не пізніш як через два робочі дні після отримання такої петиції.

24. Розгляд електронної петиції здійснюється невідкладно, але не пізніше десяти робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок її розгляду.

25. Якщо електронна петиція містить клопотання про її розгляд на громадських слуханнях, автор (ініціатор) петиції має право представити електронну петицію на таких слуханнях. У такому разі строк розгляду електронної петиції продовжується на строк, необхідний для проведення таких слухань.

26. Про підтримку або непідтримку електронної петиції, за результатами розгляду в установленому порядку, публічно оголошується на офіційному веб-сайті Вороньківської сільської ради керуючим справами (секретарем) виконавчого комітету.

27. У відповіді на електронну петицію повідомляється про результати розгляду порушених у ній питань із відповідним обґрунтуванням.

28. Відповідь на електронну петицію не пізніше наступного робочого дня після закінчення її розгляду оприлюднюється на офіційному веб-сайті Вороньківської сільської ради, а також надсилається автору (ініціатору) електронної петиції засобами зв’язку, зазначеними ним під час реєстрації.

29. У разі визнання за доцільне викладені в електронній петиції пропозиції можуть реалізовуватися Вороньківською сільською радою, шляхом прийняття з питань, віднесених до компетенції селищної ради, відповідного рішення в порядку, встановленому Регламентом Вороньківської сільської ради .

 

30. У разі отримання сільською радою  електронної петиції відповідно до Закону України «Про звернення громадян» та цього Положення, керуючий справами (секретар) виконавчого комітету, не пізніше ніж через три робочі дні після отримання електронної петиції направляє її на розгляд постійної комісії сілльської ради, яка відповідно до предмета відання визначається головною з підготовки і попереднього розгляду електронної петиції.

 

31. Комісія сільської  ради розглядає електронну петицію на своєму засіданні та за результатами розгляду питань, що порушуються в електронній петиції, приймає висновки і рекомендації, а також у разі необхідності готує відповідний проект рішення, який виноситься на розгляд пленарного засідання сесії Вороньківської сільської ради ради в порядку, встановленому Регламентом сільської ради.

 

32. На засідання запрошується автор (ініціатор) електронної петиції, а в разі необхідності – представники Вороньківської сільської ради, інших державних органів, об’єднань громадян, а також експерти, фахівці та інші особи.

33. Інформація про кількість підписів, одержаних на підтримку електронної петиції, та строки їх збору зберігається протягом не менше трьох років з дня оприлюднення електронної петиції.

 

Секретар сільської ради                                                     Віталіна СПИС

 

Поділитись рішенням
Дізнайтеся також

Усі рішення