Вороньківська територіальна громада

Київська область, Бориспільський район

23/07/2024

Проект рішення від 23.07.2024 «Про затвердження Програми створення безбар’єрного простору  на території Вороньківської сільської ради на 2024-2026 роки»

ВОРОНЬКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

БОРИСПІЛЬСЬКОГО РАЙОНУ

КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВОСЬМЕ СКЛИКАННЯ

ТРИДЦЯТЬ ЧЕТВЕРТА ЧЕРГОВА СЕСІЯ

 

ПРОЕКТ   РІШЕННЯ

 

від 02.08.2024р.                               с. Вороньків                          № 000-34-VIII

 

Про затвердження Програми створення безбар’єрного простору  на території Вороньківської сільської ради на 2024-2026 роки

 

Відповідно до п. 3 ч. 4 ст. 42, п.1 ч. 2 ст. 52, ч.6 ст. 59 Закону України від 19.11.2022 № 289/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні», на  виконання вимог Конвенції ООН про права осіб  з інвалідністю, ратифікованої законом України від 16.12.2009 № 1767-VI, реалізації Указу Президента України від 3 грудня 2020 року № 553/2020 «Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні», розпоряджень Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 р. № 366-р «Про схвалення Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року» з метою фінансового забезпечення Програми створення безбар’єрного простору  у Вороньківській територіальній громаді на 2024-2026 роки, Вороньківська сільська рада

 

ВИРІШИЛА:

  1. Затвердити Програму створення безбар’єрного простору на території Вороньківської сільської ради на 2024-2026 роки, що додається.

    

  1.  Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань комунальної власності, інфраструктури, транспорту, житлово-комунального господарства.

 

Сільський голова                                                     Любов ЧЕШКО

 

 

Додаток

до рішення сесії Вороньківської сільської ради

 від 02.08.2024  року № 000-34-VIII

 

Програма

створення безбар’єрного простору

на території  Вороньківської сілької ради

на 2024-2026 роки

                                                             проєкт

2024 рік

 

ПАСПОРТ

 

Програми створення безбар’єрного простору

 на території Вороньківської сільської ради на 2024-2026 роки

 

 

1.

Ініціатор розроблення Програми

Виконавчий комітет Вороньківської сільської ради

2.

Дата, номер і назва розпорядчого документа про розроблення Програми

Розпорядження  Вороньківської сільської ради від 12.10.2023 № 246 «Про розробку цільових програм Вороньківської сільської ради на 2024-2026 роки»

3.

Розробник  та співрозробники Програми

Сектор архітектури, містобудування та капітального будівництва,

відділ соціального захисту населення, Управління гуманітарного розвитку, КНП «Бориспільський центр первинної медико-санітарної допомоги»

5.

Відповідальний виконавець Програми

Сектор архітектури, містобудування та капітального будівництва, відділ соціального захисту населення, Управління гуманітарного розвитку, КНП «Бориспільський центр первинної медико-санітарної допомоги»

6.

Учасники Програми

Сектор архітектури, містобудування та капітального будівництва, відділ соціального захисту населення, Управління гуманітарного розвитку, КНП «Бориспільський центр первинної медико-санітарної допомоги», керівники закладів освіти, культури, охорони здоров’я, керівники установ, організацій, підприємств

7

Номер і назва операційної цілі Стратегії розвитку Вороньківської теритьоріальної громади   на 2024 – 2027 роки, якій відповідає програма

Оперативна ціль

3.5.Створення безпечних умов для проживання в громаді

(3.5.3.Забезпечення безбар’єрності в громаді)

8.

Термін реалізації Програми

2024-2026 роки

9.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми,            всього:

 

Визначається щороку, виходячи з наявних коштів і потреби створення безперешкодного доступу

 

2024 рік

2025 рік

2026 рік

 

 

 

 

 

І. Загальні положення

Програма створення безбар’єрного простору на території Вороньківської сільської ради на 2024-2026 роки розроблена на виконання вимог Конвенції ООН про права осіб  з інвалідністю, ратифікованої законом України від 16.12.2009 № 1767-VI, реалізації Указу Президента України від 3 грудня 2020 року № 553/2020 «Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні», розпоряджень Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 р. № 366-р «Про схвалення Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року», з метою приведення об’єктів соціальної сфери та громадського простору у відповідність до будівельних вимог ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд».  

Програма спрямована на:

  • реалізацію державної політики України у сфері безбар’єрності;
  • реалізації Національної стратегії за напрямками безбар’єрності;
  • поширення основ універсального дизайну в громадському просторі;
  • наближення громадського середовища до європейських стандартів;
  • усунення бар’єрів на шляху соціальної інтеграції осіб з інвалідністю;
  • забезпечення рівних прав громадянам в усіх сферах життєдіяльності без дискримінації за ознакою інвалідності, за віком чи гендерним аспектом.
  • забезпечення навігації в оточенні для осіб з проблемами зору, мовлення;
  • стимулювання молоді з інвалідністю до активної життєвої позиції;
  • надання якісних послуг особам з інвалідністю і маломобільним громадянам;
  • створення додаткових можливостей для освіти, зайнятості, відпочинку, спортивної і професійної реабілітації, реалізації власного потенціалу, здібностей;
  • створення умов гарантованої безпеки, захисту, мобільності.

 

  1. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

 

У ході реалізації Програми планується звести до мінімуму негативний       вплив інвалідності на життя людини та виконання схвалених заходів у встановлені терміни. Програма пропонує провести удосконалення доступності територій, будівель і приміщень усіх типів об’єктів соціальної сфери.

У Вороньківській територіальній громаді  проживає 759 осіб з інвалідністю, більшість з яких потребує постійної допомоги з боку держави, місцевих органів виконавчої влади. Протягом останніх 3-х років чисельність населення сільської ради  поповнилася внутрішньо переміщеними особами, з яких 67 осіб з інвалідністю, 425 – пенсіонерів. Чисельність маломобільної категорії населення поповнюється ветеранами війни з  інвалідністю. Водночас населення громади стрімко старіє. Ці фактори вимагають суттєвих змін і перетворень в фізичному оточенні, обслуговуванні та інших сферах життя.

Більша частина об’єктів нерухомого майна сільського фонду не відповідає сучасним вимогам. Через зношеність, застарілість архітектурно-планувальних рішень, низький рівень інженерного забезпечення та інфраструктури будівлі потребують реконструкції, капітального ремонту, суттєвих перебудов.

В інклюзивних групах і класах закладів освіти громади виховуються й навчаються 11 дітей/учнів з особливими освітніми потребами та 49 дітей з інвалідністю. Отже, оновлення освітнього простору, приведення його до вимог освітньої реформи «Нова українська школа» та налаштування приміщень для доступної інклюзивної освіти потребують заклади дошкільної та середньої загальної освіти.

Надзвичайно важливим питання безбар’єрного простору є для ветеранів війни, які мають інвалідність внаслідок поранень, контузій отриманих  при захисті Батьківщини.

Забезпечення рівності прав осіб з інвалідністю вимагає повної адаптації закладів охорони здоров’я, соціального обслуговування, спортивних об’єктів та інших закладів соціальної сфери, послуги яких є затребуваними.           

  1. Мета Програми

          Метою Програми є створення безперешкодного середовища для всіх груп населення, забезпечення рівних можливостей кожній людині реалізовувати свої права, отримувати послуги на рівні з іншими шляхом інтегрування фізичної, інформаційної, цифрової, соціальної та громадянської, економічної та освітньої безбар’єрності до всіх сфер державної політики. Програма буде реалізовуватися згідно   Плану заходів на 2024-2026 роки з реалізації «Національної стратегії із створення безбар'єрного простору в Україні на період до 2030 року» на території  Вороньківської територіальної громади(додаток).

 

  1. Обгрунтування шляхів і засобів розв’язання проблем

Для розв’язання проблем, пов’язаних зі створенням безбар’єрного  середовища  планується:

- опитування та співпраця з людьми та співтовариствами маломобільних груп населення та інших громадян, що потребують безбар’єрності;

- впровадження принципів інклюзивності у процесі будівництва відповідно до прикладів кращих світових практик у сфері соціальної архітектури та створення комфортного і безпечного середовища;

- ефективного співробітництва органів державної влади, органів місцевого самоврядування, забудовників, архітекторів, дизайнерів, експертів у сфері архітектури, урбаністики та інклюзії для створення безбар’єрного середовища та об’єктів інфраструктури;

- залучення населених пунктів громади до процесу сприяння розвитку доступного середовища для маломобільних груп населення;

 

  1. Обсяги та джерела фінансування Програми

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету на підставі статті 91 Бюджетного Кодексу України, благодійних внесків, гуманітарної допомоги та інших джерел не заборонених законодавством.

Обсяги фінансування визначатимуться щорічно відповідно до показників на зазначені цілі, що затверджені рішеннями сесій Вороньківської сільської ради.

  1. Очікувані результати виконання Програми

Виконання заходів Програми сприятиме:

- створенню безбар’єрного простору у громаді,

- отриманню безперешкодного доступу до об’єктів фізичного оточення;

- отриманню інформацію у найзручніший спосіб;

- отриманню спрощеного доступу до цифровізованих та соціальних послуг;

- отриманню рівних умов участі у всіх сферах життя суспільства;

- отриманню умов та рівних можливостей для занять фізичною культурою

та спортом;

- отриманню рівних умов та можливостей для культурного (мистецького) та/або креативного вираження, провадження культурної діяльності; доступу до культурних послуг, культурних цінностей, культурної спадщини та інформації про них;

Надасть можливість:

- брати участь у політичних процесах та громадській діяльності;

- отримати рівні можливості та вільний доступ до освіти;

- отримати рівні умови та можливості у сфері зайнятості, а також заняття

підприємництвом.

Завдяки Програмі:

- безбар’єрність стане наскрізним принципом діяльності в громаді та включатиметься до всіх довгострокових рішень та програм на місцевому рівні;

- кошти державного та місцевих бюджетів спрямовуватимуться виключно

на придбання товарів, робіт та послуг, що в розумінні Програми будуть доступними для кожного.

  1. Координація та контроль за ходом виконання Програми

Організаційний супровід та координацію діяльності, щодо виконання Програми здійснюється сектором архітектури, містобудування та капітального будівництва.

Виконавці Програми:

- про хід її виконання інформують Вороньківську сільську раду - до березня 2027 року;

- забезпечують обговорення стану та проблем реалізації Програми на сесіях Вороньківської сільської ради;

- у разі зміни у законодавчих актах України, які можуть вплинути на результат реалізації запланованих Програмою заходів, забезпечують внесення на розгляд сесій Вороньківської сільської ради поправок і доповнень до Програми.

         Контроль за виконанням Програми покладається на постійну комісію  з питань освіти, молоді, фізкультури і спорту, охорони здоров’я та соціального захисту та комісію з питань комунальної власності. Інфраструктури, транспорту, житлово-комунального господарства.

 

Секретар ради                                                                       Віталіна СПИС

 

 

Поділитись рішенням
Дізнайтеся також

Усі рішення