Вороньківська територіальна громада

Київська область, Бориспільський район

11/02/2021

Рішення сесії сільської ради від 11.02.2021 № 61-4-VIII «Про затвердження Положення про орган приватизації житлового фонду, який перебуває у комунальній власності Вороньківської сільської ради»

 

герб

Вороньківська сільська рада

Бориспільського району

Київської області

Восьме скликання

Четверта чергова сесія

 

РІШЕННЯ

 

Про затвердження Положення про орган приватизації

житлового фонду, який перебуває у комунальній

власності Вороньківської  сільської ради

 

У відповідності до ст.8 ЗУ «Про приватизацію державного житлового фонду», Положення про порядок передачі квартир ( будинків) , жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян » затвердженого Наказом  Міністерства з питань житлово -комунального господарства України від 16.12.2009 р № 396 , керуючись п.3 п.1 ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та обтяжень», ст. 25 , п. 30 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні, Вороньківська сільська рада

ВИРІШИЛА:

1.Затвердити Положення про орган приватизації житлового фонду, який перебуває у комунальній власності Вороньківської сільської  ради, згідно з додатком 1.

2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань комунальної власності, інфраструктури, транспорту та житлово-комунального господарства.

 

С. Вороньків

11.02.2021р.

№61-4-VIII

 

 

Сільський голова                                                                          Л.І.Чешко

 

Додаток №1 до рішення

Вороньківської сільської ради

від «11» лютого 2021р року №61-4-VIII

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

 про орган приватизації житлового фонду, який перебуває у комунальній власності Вороньківської  сільської ради

Положення складене відповідно до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» і визначає правові основи, повноваження, порядок діяльності органу приватизації та порядок передачі квартир (будинків, житлових приміщень в гуртожитку) у власність громадян.

1. Загальні положення, склад і порядок роботи

  1. Органом приватизації житлового фонду (надалі - орган приватизації), що перебуває у комунальній власності Вороньківської сільської ради, є виконавчий комітет Вороньківської сільської  ради.
  2. Орган приватизації діє з метою розгляду питань щодо передачі у власність громадянам квартир у багатоквартирних будинках, одноквартирних будинків та житлових приміщень в гуртожитку, які використовуються громадянами на підставі договору найму у спосіб та на умовах, визначених Законом України «Про приватизацію державного житлового фонду».
  3. Орган приватизації є колегіальним органом, що діє на громадських засадах, кількісний персональний склад якого затверджується рішенням Вороньківської сільської  ради.
  4. Орган приватизації на має права відмовити мешканцям квартир  у приватизації займаного ними житла, крім випадків, передбачених законом.
  5. Не підлягають приватизації об'єкти,  визначені Законами
    України «Про приватизацію державного житлового фонду», «Про забезпечення  реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації та іншими законами.
  6. Засідання органу приватизації проводяться по мірі поступлення заяв, але не рідше одного разу на місяць. Засідання є правомочним, якщо на ньому присутні 1/2 членів від загального складу. Рішення приймається простою більшістю голосів.
  7. Очолює орган приватизації голова виконавчого комітету .
  8. Передача квартир (будинків, житлових приміщень в гуртожитку) у власність громадян здійснюється на підставі рішення органу приватизації, що приймається не пізніше одного місяця з дня одержання заяви громадянина.
  9. Збір, реєстрацію, підготовку та оформлення документів про передачу у власність громадян квартир (будинків, житлових приміщень в гуртожитку) здійснює секретар виконавчого комітету, який виконує функції секретаря органу приватизації.
  10. Право на приватизацію житлових приміщень в гуртожитку мають громадяни, які не мають власного житла, більше п'яти років на законних підставах зареєстровані за місцем проживання у гуртожитку та фактично проживають у них.
  11. Передача займаних квартир (будинків, житлових приміщень в гуртожитку) в приватну (для одиноких наймачів) та у спільну (сумісну або часткову) власність здійснюється за письмовою згодою всіх повнолітніх (віком від 18 і більше років) членів сім’ї з обов’язковим визначенням уповноваженого власника квартири (будинку, житлового приміщення в гуртожитку).
  12. До членів сім’ї наймача включаються лише громадяни, які постійно мешкають у квартирі (будинку, житловому приміщенні в гуртожитку) разом з наймачем або за якими зберігається право на житло.
  13. Передача житла у власність громадян здійснюється безоплатно, виходячи з розрахунку санітарної норми (21 квадратний метр загальної площі на наймача і кожного члена сім’ї та додатково 10 квадратних метрів на сім’ю).

 

2. Склад документів і порядок їх оформлення при передачі житла у власність громадян

  1. Громадянин, який виявив бажання приватизувати займану ним і членами його сім’ї на умовах найму квартиру (одноквартирний будинок, житлове приміщень в гуртожитку), звертається в орган приватизації, де отримує бланк заяви (додаток 1), та необхідну консультацію.
  2. Заяву підписують всі повнолітні члени сім’ї. Згода тимчасово відсутніх членів сім’ї наймача на приватизацію квартири (будинку, житлового приміщення в гуртожитку) підтверджується письмово і додається до заяви.
  3. За неповнолітніх    членів   сім'ї   наймача   рішення   щодо приватизації   житла   приймають   батьки    (усиновлювачі)    або піклувальники.   Згоду   на   участь  у  приватизації  дітей  вони засвідчують своїми підписами у заяві біля  прізвища  дитини.  Якщо дитина   віком  від  14  до  18  років  (настає  неповна  цивільна дієздатність  особи),  додатково  до  заяви   додається   письмова нотаріально   засвідчена   згода   батьків   (усиновлювачів)   або піклувальників.
  4.  При оформленні заяви на приватизацію квартири (будинку, житлового приміщення в гуртожитку) громадянин додає:
  • довідку про склад сім’ї та займані приміщення від підприємства (організації),  що обслуговує жилий будинок (додаток 2), у довідці вказуються члени сім’ї наймача, які зареєстровані (прописані) та мешкають разом з ним, а також тимчасово відсутні особи, за якими зберігається право на житло, відомості про займані наймачем приміщення та їх площу згідно технічного паспорта;

У довідці  також   вказуються   новонароджені,   і   на   них враховується норма площі, що передається безкоштовно.

    • оригінал та копію технічного паспорта на квартиру (будинок, житлове приміщення в гуртожитку), виготовленого БТІ;
    • копію документа, на підставі якого громадянин набув право найму квартири (будинку, житлового приміщення в гуртожитку) (ордер, рішення та інше);
    • копії паспортів повнолітніх членів сім’ї, копії свідоцтв про народження дітей;
    • для громадян, які зареєстровані (прописані) у житловому приміщенні після 1993 року, документи, де вони проживали до цього часу і довідка про те, чи за попереднім місцем проживання не брали участі у безплатній приватизації житла.
  1. Обов’язковими умовами видачі підприємством (організацією),  що обслуговує жилий будинок вказаних довідок є:
  • відсутність заборгованості перед надавачами комунальних послуг, яка числиться за даною квартирою;
  • відсутність на даний час приміщень, які самовільно захоплені мешканцем.
  1. Оформлена заява на приватизацію квартири (будинку, житлового приміщення в гуртожитку) з доданими до неї документами подаються громадянином секретарю органу приватизації, який проводить її реєстрацію в окремому журналі.

           Форму журналу   реєстрації   заяв   та  прийнятих  документів наведено у (додатку 3).

  1. Зареєстрована заява з пакетом долучених документів подається на чергове засідання органу приватизації для подальшого її розгляду та вирішенні по суті.
  2. Орган приватизації, в разі потреби, уточнює необхідні для розрахунків дані в залежності від складу сім’ї і розміру загальної площі квартири (будинку, житлового приміщення в гуртожитку), оформляє розрахунки та видає рішення.
  3. При відповідності поданих документів нормам чинного законодавства орган приватизації приймає рішення про передачу житлових приміщень у власність громадян та видає свідоцтво про право власності згідно встановленого зразка.
  4. Свідоцтво на право власності на квартиру (будинок, житлових приміщень в гуртожитку) підлягає обов’язковій реєстрації відповідно до чинного законодавства.
  5. Кожний громадянин, який приватизував займане ним житло безоплатно, з компенсацією чи з доплатою, вважається таким, що використав право на безоплатне одержання житла від держави. Одержання нового житла у держави може здійснюватися на платній основі з використанням одержаних при приватизації житлових чеків.

 

3. Заключні положення

20. Припинення діяльності органу приватизації здійснюється у встановленому законодавством порядку за рішенням  Вороньківської сільської  ради.

 

 

 

 

Секретар сільської ради                                                                                                           В.О. Спис

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

 до Положення про

орган приватизації житлового фонду, сільської ради Вороньківської сільської ради

                                  

                                                                                      Керівнику органу приватизації

житлового фонду, Вороньківської сільської ради

                                      ____________________________

(прізвище, ініціали) 
                         від наймача, що проживає за адресою:

 ________________________________

                                      ________________________________

________________________________
                                          (прізвище, ім'я та по батькові)
                                      ________________________________
                                               (телефон)

ЗАЯВА
 

Прошу оформити передачу в приватну (спільну сумісну, спільну часткову) власність  квартиру,  що займаю  я ______________________________________________________

разом  із членами сім'ї на умовах найму.

Згідно із  Законами  України  «Про  приватизацію   державного житлового  фонду»  та  «Про  забезпечення реалізації житлових прав мешканців  гуртожитків»  моя  сім'я  має   право   на   безоплатну приватизацію житла.

При оформленні  квартири  (будинку),  у спільну часткову власність прошу передати у  приватну  власність членам сім'ї у рівних частках: 

_________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________

______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

Уповноваженим власником житла визначено __________________________________

______________________________________________________________________

 До заяви додаю:

  1. Довідку про склад сім'ї та займані приміщення;
  2. Документ, що підтверджує невикористання житлових чеків для приватизації державного житлового фонду;
  3. Копія ордера про надання жилої площі;
  4. _____________________________________________
  5. _____________________________________________
     

 Підпис:  _________________________________________________________________

 «___» ______________ 20 __ року

Керівник підприємства

по обслуговуванню житла               _________________             _______________

     М.П.                                                        (підпис)                                                    (прізвище, ініціали)

Секретар сільської ради                                                                                                           В.О. Спис

 

Додаток 2 до Положення про

орган приватизації житлового фонду, Вороньківської сільської ради

 

ДОВІДКА
про склад сім'ї наймача квартири
(одноквартирного будинку) та займані ними приміщення

 

   У квартирі   (будинку)  (необхідне  підкреслити)  за  адресою _________________

__________________________________________ постійно мешкають  і  мають  право  на
приватизацію житла: 

№ з/п

Прізвище, ім’я, по батькові зареєстрованих у квартирі (будинку) членів сім’ї

родинні відносини

рік народження

дата реєстрації осіб

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Квартира (будинок)  складається з _______ кімнат жилою площею _______ кв. м,  кухні площею _____ кв. м, ванни площею _____ кв. м,  вбиральні площею _____ кв. м, коридору площею _____ кв. м, веранди  площею _____ кв. м, вбудованого приміщення площею _____ кв. м.

Квартира (будинок)   обладнана  балконом,  лоджією,  терасою площею _____ кв. м                                      

                                                         (наявне підкреслити).

Загальна площа квартири (будинку) _______ кв. м.

За наймачем  квартири  (будинку)  закріплена  комора  площею _____ кв.  м, що розташована у підвалі (цокольному поверсі), сарай  площею ____ кв. м, _________________________________________________________________________
        (інші будівлі та споруди) для одноквартирних будинків наводяться відомості про господарські будівлі і споруди та прибудинкову територію)

Одноквартирний будинок потребує ремонту,  який передбачається виконати в ___________ році.

Керівник підприємства

по обслуговуванню житла               _________________             _______________

     М.П.                                                        (підпис)                                                    (прізвище, ініціали)

 

 

Секретар сільської ради                                                                                                           В.О. Спис

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3 до Положення про

орган приватизації житлового фонду, Вороньківської сільської ради


 

 

 

ЖУРНАЛ РЕЄСТРАЦІЇ
заяв та прийнятих документів
 

 

Реєстраційний номер

дата реєстрації

прізвище, імя, по батькові громадянина

перелік документів, що прийняті

підпис громадянина

прізвище, імя по батькові особи, що здійснила реєстрацію

примітки

1

2

3

4

5

6

7

 

 

 

 

 

 

 

 

Секретар сільської ради                                                                                                           В.О. Спис