Вороньківська територіальна громада

Київська область, Бориспільський район

25/01/2024

Рішення виконавчого комітету сільської ради від 23.01.2024 № 05 «Про затвердження висновку про доцільність позбавлення батьківських прав Мартинюк (Савченко)  Юлії Михайлівни по відношенню до її неповнолітнього сина Савченко Максима Сергійовича»

 

 

 

ВОРОНЬКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

БОРИСПІЛЬСЬКОГО РАЙОНУ

КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

 

РІШЕННЯ

 

від 23 січня 2024 р.                        с. Вороньків                                № 5

 

Про затвердження висновку про доцільність

позбавлення батьківських прав Мартинюк

(Савченко)  Юлії Михайлівни по

відношенню до її неповнолітнього сина

Савченко Максима Сергійовича

 

 

     На виконання ухвали Бориспільського міськрайонного суду  від 08 грудня 2023 року по цивільній справі № 473/604/23 щодо позову Савченко Сергія Валерійовича, 16 березня 1978 року народження, до Мартинюк (Савченко) Юлії Михайлівни. 27 липня 1988 року народження, про позбавлення батьківських прав відносно її неповнолітнього сина  Савченко Максима Сергійовича, 27 січня 2007 року народження, розглянувши пропозиції комісії з питань захисту прав дитини від 26 грудня 2023 року, керуючись статтями 11, 12, 15 Закону України «Про охорону дитинства», статтями 19, 164, 180 Сімейного кодексу України та Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  виконавчий комітет Вороньківської сільської ради

 

ВИРІШИВ:

 

1. Затвердити висновок про доцільність позбавлення батьківських прав Мартинюк (Савченко) Юлії Михайлівни, 27 липня 1988 року народження, по відношенню до її неповнолітнього сина Савченко Максима Сергійовича, 27 січня 2007 року народження (додається).

 

2. Доручити начальнику служби у справах дітей та сім'ї Вороньківської сільської ради Косинській Людмилі Валентинівні виступати представником органу опіки та піклування виконавчого комітету Вороньківської сільської ради у засіданнях суду по даній справі.

        3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника сільського голови  з питань діяльності виконавчих органів ради Людмилу  ПАСЬКО.

 

                                Сільський  голова                                   Любов ЧЕШКО        

 

                                                                  ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                  рішенням виконавчого комітету

                                                                  Вороньківської сільської ради

                                                                  від 23.01.2024 р. №5 

 

Висновок про доцільність позбавлення батьківських прав гр.  Мартинюк (Савченко) Юлії  Михайлівни, 27 липня 1988 року народження,  відносно її неповнолітнього сина Савченко Максима Сергійовича,

27 січня 2007 року народження

 

        Службою у справах дітей та сім'ї Вороньківської сільської ради розглянуто та вивчено документи, надані Бориспільським міськрайонним судом Київської області,  щодо позбавлення батьківських прав Мартинюк (Савченко) Юлії Михайлівни, відносно її неповнолітнього сина  Савченка Максима Сергійовича, 27 січня 2007 року народження.

З’ясовано, що громадянка Савченко (Кокозей) та Савченко Сергій Валерійович перебували у зареєстрованому шлюбі з 14 жовтня 2006 року по 16 березня 2011 року. Від спільного подружнього життя в батьків народився син Савченко Максим Сергійович, 27 січня 2007 року народження. Спільне життя у подружжя не склалося. 16 березня 2011 року шлюб між ними було розірвано про що свідчить  рішення Вознесенського міськрайонного суду  Миколаївської області  від 16.03.2011 року.

 

З жовтня 2009 року  мати Савченко Юлія Михайлівна покинула сім'ю. Батьки вже довгий час не підтримують відносин між собою, проживають окремо.  Мати Савченко  Юлія Михайлівна ухиляється від виконання своїх батьківських обов'язків, не бере участі у вихованні дитини, не піклується про його стан здоров`я та духовний розвиток, не проявляє батьківської турботи, в тому числі не допомагає матеріально.

Савченко  Максим Сергійович навчається у 10 класі в ТОВ «Центр освіти «Оптіма», що підтверджується договором № 100321022503 «Про надання освітніх послуг».  Згідно договору вказано, що оплачує навчання батько Савченко Сергій Валерійович.

Хлопчик проживає разом з батьком Савченко С.В., а мати Мартинюк (Савченко) Юлія Михайлівна не бере участі у вихованні сина: жодного разу не відвідувала школу, батьківські збори, не цікавилася успіхами дитини та  навіть по телефону не виявляла бажання поговорити з своїм сином.

Неповнолітня дитина не отримувала від матері жодних подарунків уже впродовж 13 років, ні на День народження, ні на День св. Миколая, ні на Новий Рік.

    Відповідно до довідки виданої виконавчим комітетом Вороньківської сільської ради № 33-15/02-17 від 20.12.2023 року  на даний час гр. Мартинюк

(Савченко) зареєстрована, але не проживає за адресою: Київська область, Бориспільський район,  село Старе, вулиця Берегова будинок 25.

 

На засіданні комісії з питань захисту прав дитини 26.12.2023 року розглядалося дане питання, запрошувались батьки дитини, однак мати Мартинюк (Савченко) Юлія Михайлівна та батько Савченко Сергій Валерійович на засідання не з’явились. Батько  хлопчика повідомив в телефонній розмові ( за номером мобільного телефону 097 -679-67-40), що мати більше 13 років не бачилась з дитиною, не спілкувалась з ним, не цікавилась його вихованням та розвитком. В телефонній розмові ( за номером мобільного телефону 063-272-83-30) мати Мартинюк ( Савченко) Ю.М. підтвердила, що дійсно не спілкується з сином та не приймає участі в житті дитини, не заперечує про позбавлення її батьківських прав відносно сина Савченко  Максима Сергійовича.

Неповнолітній Савченко Максим Сергійович в телефонній розмові розповів ( за номером мобільного телефону 096-433-20-86), що його мама Юлія Михайлівна дійсно не приймала участі в його житті та вихованні, навіть не спілкувалась з ним на протязі 13 років його життя. Хлопчик виявляє бажання позбавити біологічну матір батьківських прав.

 

       Згідно з ч. 1 ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства», ч. 2, 3 ст. 150 та ст. 180 Сімейного кодексу України передбачено, що кожна дитина має право на піклування батьків, а батьки мають право та зобов'язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, духовний та моральний розвиток, матеріально забезпечувати та утримувати її.

Відповідно до ст. 164 Сімейного кодексу України батьки можуть бути позбавлені батьківських прав по відношенню до своїх дітей за ухилення від виконання батьківських обов’язків.

Враховуючи вищезазначене, беручи до уваги рекомендації комісії з питань захисту прав дитини від 26 грудня 2023 року, орган опіки та піклування виконавчого комітету Вороньківської сільської ради вважає за доцільне позбавити батьківських прав громадянку  Мартинюк ( Савченко) Юлію Михайлівну, 27.07.1988 року народження відносно її неповнолітнього сина Савченко Максима Сергійовича, 27.01.2007 року народження.

 

 

 

Голова органу опіки та піклування

 виконавчого комітету                                                                     Любов ЧЕШКО