Вороньківська територіальна громада

Київська область, Бориспільський район

25/07/2023

Рішення сесії сільської ради від 25.07.2023 № 916-25-VIII «Про звернення Вороньківської сільської ради Бориспільського району Київської області до Президента України щодо скасування підвищення ціни на електроенергію для побутових споживачів та введення мораторію на підвищення цін/тарифів ЖКГ на термін дії воєнного стану в Україні та шести місяців після його припинення»

 

 

 

ВОРОНЬКІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

БОРИСПІЛЬСЬКОГО РАЙОНУ

КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВОСЬМЕ СКЛИКАННЯ

ДВАДЦЯТЬ П’ЯТА ЧЕРГОВА СЕСІЯ

 

 РІШЕННЯ

 

від 25.07.2023р.                              с. Вороньків                          № 916-25-VIII

 

Про звернення Вороньківської сільської ради

Бориспільського району Київської області до

Президента України щодо скасування підвищення ціни на електроенергію для побутових споживачів та введення мораторію на підвищення цін/тарифів ЖКГ на термін дії воєнного стану в Україні та шести місяців після його припинення

 

Керуючись ст. 25 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, враховуючи звернення фракції «ВО «Батьківщина» у Вороньківській сільській раді від 14.07.2023 №2239/02-15, Вороньківська сільська рада

В И Р І Ш И Л А:

 

  1. Звернутися до Президента України щодо скасування підвищення ціни на електроенергію для побутових споживачів та введення мораторію на підвищення цін/тарифів ЖКГ на термін дії воєнного стану в Україні та шести місяців після його припинення (текст звернення додається).

 

  1. Направити звернення Президенту України.

 

  1. Контроль за виконанням рішення покласти на секретаря Вороньківської сільської ради.

 

 

 

Сільський голова                                                         Любов ЧЕШКО

 

 

 

 

 

 

Додаток

до рішення Вороньківської сільської ради

від 25.07.2023 № 916-25-VIII

 

Президент України

вул. Банкова, 11,

м. Київ, 01220

 

ЗВЕРНЕННЯ

Постановою Кабінету міністрів України від 30 травня 2023 р. № 544 з 1 червня 2023 року майже вдвічі збільшено ціни на електричну енергію для побутових споживачів — до 2,64 грн/кВт год. Це рішення зачіпає інтереси кожного українця і руйнує сподівання людей на те, що влада дотримуватиметься мораторію на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги під час війни.

Враховуючи, що в умовах воєнного стану в Україні темпи зростання цін/тарифів на житлово-комунальні послуги суттєво випереджають темпи зростання реальних доходів переважної більшості громадян, а заборгованість за енергоносії вже перевищила вартість їх річного споживання, вважаємо, що держава має вжити невідкладних дій для відновлення належного соціального захисту людей та запобігання підвищенню цін та тарифів ЖКГ.

Непрозорий механізм підвищення тарифів викликає обґрунтовану недовіру людей до уповноважених державних органів, зокрема енергетичного регулятора – Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Враховуючи вищенаведене, ми депутати Вороньківської сільської ради Київської області просимо підтримати наше звернення та просимо Вас, як Главу держави і Гаранта прав і свобод людини і громадянина,прийняти наступні рішення:

1) відповідно до статті 106 Конституції України зупинити дію Постанови Кабінету міністрів України від 30 травня 2023 р. № 544, якою з 1 червня 2023 року підвищено ціну на електроенергію для побутових споживачів до 2,64 грн/кВт год;

2) ініціювати встановлення загальнодержавного мораторію на підвищення цін на електричну енергію для побутових споживачів та цін/тарифів на інші види житлово-комунальних послуг на термін дії воєнного стану в Україні та шести місяців після його припинення;

3) згідно статті 8 Закону України № 1540-VIII від 22 вересня 2016 р. «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» ініціювати дострокове припинення повноважень членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, та призначення нового складу енергетичного регулятора із дотриманням процедур громадського контролю за доброчесністю та професійним рівнем кандидатів.